28. srpna 2014 13:00

Tři mořské potvory, které konkurují Krakatici

Připravte si plínky, náš výlet mezi existující mořské obludy právě začíná!

V sobotu od 20:00 si na COOLu opět připomene strašidelnou existenci Krakatice. Abyste se u ní strachy nezvencli, už dříve jsme vám vysvětlili, že velkých hlavonožců se není třeba tolik bát.

To však naznamená, že mořské dno není či nebylo ukázkovým místem pro ty nejšílenější horory. Vybrali jsme skutečné obludy, které dělají fikční krakatici pořádnou konkurenci.

1) Megalodon alias superžralok

Ačkoliv žraloci v reálu patří mezi inteligentní a převážně mírumilovná stvoření, nelze se divit, že Megalodon jakoby vyskočil z filmového hororu. Pár se jich o něm ostatně už natočilo…

Tenhle až 18 metrů dlouhý a skoro 30 tun vážící superžralok brázdil světová moře před nějakými 16 až 1,6 milióny let. Byl čtyřikrát až pětkrát větší než většina dnešních žraloků!

Odhaduje se, že za jeho vymření může zformování Panamské šíje, která přetnula teplé oceánské proudy a vedla mmj. ke vzniku ledových dob. Vedle Megalodona tehdy zahynula i řada větších kytovců.

2) Jaekelopterus, mořský škorpion

Dávno před érou dinosaurů mořské dno hostilo řadu druhů, které působily spíše jako z nočních můr H. R. Gigera, autora Vetřelce. Jaekelopterus rhenaniae, obrovský podvodní škorpion, má oproti nim tu výhodu, že jeho nebezpečí poznáte okamžitě.

Pár obrovitánských klepet a vzhled jako z Hvězdné pěchoty je vlastní všem škorpiónům, jenom Jaekelopterus ale navíc dorůstal délky více než dvou a půl metru...

Aby byla celá věc ještě o něco děsivější, není úplně jasné, jestli Jaekelopterus vlastně skutečně žil v moři. Novější data naznačují, že se vyskytoval spíše ve sladkovodních tocích, tedy jezerech a řekách.

Jisté je, že žít v dnešní době, nájezd těhle bestií větších než průměrný vyhazovač by jednomu zkazil letní koupačku. Foto: sickchirpse.com

3) Sacculina, parazitický vládce loutek

Chapadla, zuby či klepeta sice naženou strach, nic ze jmenovaných se však v děsivosti nevyrovná nenápadnému parazitovi jménem Sacculina. Jeho fungování totiž připomíná mix toho nejlepšího ze sci-fi hororu Vládci loutek a zombie apokalypsy.

Sacculina jako parazit zpočátku připomíná larvy jiných korýšů, po průniku do těla hostitelského kraba však počíná metamorfózu, která by překvapila i Kafku. Namísto živočicha se totiž začíná měnit v cosi, co připomíná podhoubí...

Takto postupně prorůstá podél nervových vláken celým tělem nebohého kraba, až ho de facto zcela absorbuje. Samce Sacculina následně chemicky vykastruje a donutí ho chovat se jako samice – to celé proto, aby na jeho tělo přilákala jiného kraba, na němž se celá tahle zrůdnost bude opakovat!

Takže přejeme příjemné koupání!

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný