25. dubna 2024 11:25

Konec „komunistického“ TikToku? Američané udělali zásadní krok, aplikace prý má dvě miliardy uživatelů

Prezident Biden definitivně stanovil časovou lhůtu, během níž musí Tiktok podstoupit klíčové změny.

Čínská společnost ByteDance musí prodat TikTok, jinak tato sociální síť na americkém území skončí. Tak zní nový zákon, který schválil americký senát a posléze podepsal prezident Joe Biden. ByteDance dostal na prodej devítiměsíční lhůtu, kterou může prezident ještě o tři měsíce prodloužit, pokud usoudí, že záležitost spěje ke zdárnému konci.

Miliony zámořských uživatelů TikToku však zatím mohou zůstat v klidu, jelikož se čínský technologický gigant hodlá rozhodnutí bránit soudně a celý případ se může táhnout klidně roky. Po dobu soudního přezkoumání daný zákaz nemůže vstoupit v platnost.

„Jsme přesvědčeni, že fakta i americká ústava jsou na naší straně a budeme bojovat. Investovali jsme miliardy dolarů, abychom udrželi americká data v bezpečí a naší platformu bez vnějšího vlivu a manipulace,“ prohlásil Shou Zi Chew, CEO TikToku. Jiného názoru je republikánský šéf senátního výboru pro bezpečnost Marco Rubio. „Léta jsme umožňovali čínské komunistické straně ovládat jednu z nejoblíbenějších aplikací v Americe. Bylo to nebezpečně krátkozraké,“ řekl Rubio v narážce na skutečnost, že každá čínská společnost se z podstaty tamní legislativy zodpovídá komunistické straně.

Kolem TikToku už krouží řada investorů, jelikož jsou na něm dvě třetiny mladých Američanů a celkově má v USA zhruba 170 milionů uživatelů. Globálně se pak odhaduje, že jich jsou zhruba dvě miliardy. Pokud dojde k prodeji TikToku, bude to však s nejvyšší pravděpodobností bez cenného vyhledávacího a doporučovacího algoritmu, který stojí za jeho úspěchem. Čínská vláda ho totiž považuje za strategickou technologii, jejichž prodej do cizích rukou blokuje.

Čtěte také: Karty může nahradit platba hlasem nebo otiskem prstu. Češi inovace kvitují, tvrdí expert

Čínská sociální síť čelí také několika řízením ze strany Evropské komise. Zkoumá se například, zda TikTok dostatečně brání šíření nelegálního obsahu a zda neporušuje pravidla EU o ochraně nezletilých a transparentnosti reklamy.

Zdroj: The Verge, NBC News

Video, které jste mohli minout: Celosvětově populární česká hra Kingdom Come: Deliverance oznámila druhý díl

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky zákaz sociální sítě Joe Biden TikTok USA ByteDance TikToker zákaz TikToku

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný