19. dubna 2023 06:00

5 největších propadáků loňského roku: Disney na jediné katastrofě prodělal 200 milionů dolarů

Pod největšími filmovými propadáky roku 2022 jsou podepsaná i zavedená režisérská jména.

Uplynulý rok znamenal slušné ozdravení kin po pandemii, jenže návštěvnost se pořád nedostala na úroveň posledního předpandemického roku 2019 – třeba do amerických kin přišlo o 40 procent méně diváků.

V kinech sice řádily megahity jako Avatar: The Way of Water, Top Gun: Maverick nebo Jurský svět: Nadvláda, jenže v mezidobí to už nebyla taková hitparáda. Mnoho filmů mělo problém vůbec pokrýt náklady na produkci, distribuci a propagaci. Magazín Deadline sestavil žebříček pěti snímků z úplně opačné části spektra, jejichž finanční výsledky mají odstín sytě červené...

5) Babylon (celková ztráta: 87,4 milionu dolarů)

Hollywoodský miláček a sběratel filmových cen Damien Chazelle (La La Land, Whiplash, První člověk) tvrdě narazil. Okázalá a více než tříhodinová pocta Továrně na sny dojela zejména na extrémně rozporuplné recenze. A jelikož divácké ohlasy nebyly jiné, kina brzy zela prázdnotou.

4) Devotion (celková ztráta: 89,2 milionu dolarů)

V roce, kdy na obloze řádil Maverick, zřejmě už nikdo nestál o jeho levnější a příliš vážně se tvářící historickou variantu s dojemným příběhem o přátelství bílého a černého pilota... Přitom šlo o srdcový projekt režiséra J. D. Dillarda, jehož otec byl afroamerickým letcem u námořnictva. Snímek měl na Rotten Tomatoes solidních 80 % kladných recenzí, ale nedokázal odstartovat, protože ve stejné době ovládl kina druhý Black Panther. Česká tak nakonec ani nenavštívil.

3) Rakeťák (celková ztráta: 106 milionů dolarů)

Příběh hraček byl dosud továrnou na peníze, která vydělala celkově přes tři miliardy dolarů. Jenže spin-off jeho nejoblíbenější postavy Buzze Rakeťáka zažil v kinosálech divácké vakuum. Fanoušci pixarovek si totiž s předchozími kousky jako Duše nebo Proměna zvykli, že je dostávají rovnou domů na streamu.

2) Amsterdam (celková ztráta: 108,8 milionu dolarů)

Margot Robbie, Christian Bale, John David Washington, Taylor Swift, Chris Rock, Anya-Taylor Joy nebo třeba Rami Malek... ti všichni si řekli o relativně nízký honorář, protože hollywoodské hvězdy prostě rády pracují s režisérem Davidem O. Russellem (Terapie láskou, Fighter, Špinavý trik). Bohužel už delší dobu platí, že jeho filmy jsou sice herecky vděčnou zábavou pro účinkující, ale už menší pro diváky, kteří musí přetrpět výsledný produkt. Amsterdam tenhle trend nevyvrátil, ale naopak krutě potvrdil.

1) Divnosvět (celková ztráta: 197,4 milionu dolarů)

Všechno naznačovalo, že příběh rodiny Cladových bude obrovský průšvih. Prvotní ohlasy kritizovaly nesourodý příběh nebo špatnou a zastaralou animaci. Odhady tržeb taky vypadaly černě, ale Disney se přesto rozhodl to risknout v tradičně silném období Dne díkůvzdání. Divnosvět si připsal nejhorší start animáku z produkce Disney Animation v historii a titul suverénního krále propadáků roku 2022.

Zdroj: Deadline

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný