5. září 2024 15:50

6 nejbizarnějších momentů z akčních klasik, bez kterých si slavné filmy už nejde představit

Milujeme je, vyrostli jsme s nimi, ale stejně mají pár momentů, které jsou... prostě divné. Americký akční film osmdesátých a devadesátých let byl dost svérázný žánr, plný momentů větších než život. Někdy se ta velikost ale vymkla z rukou a vytvořila scény, kterým se dnes od srdce zasmějeme.

Kickboxer – Tanec

Příběh o pomstě, podstatě bojového umění a cestě hlavního hrdiny od naprostého losera k nepřemožitelnému drsňákovi. Než svůj výcvik zužitkuje v ringu, vymlátí místní hospodu, u čehož si střihne taneček. V doprovodu dvou dam se neuměle kroutí, tleská si do rytmu a dokonce chvíli twerkuje. Podivně vystavěná kreace si nicméně časem našla cestu do srdcí diváků a dnes si bez ní film už nikdo nedokáže představit.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší filmy roku 2023: Výběr deseti trháků, které byste měli vidět

Rudé horko – Cocainum!

Sovětský policajt s rakouským přízvukem si jede pro drogového dealera do Spojených států, kde musí spolupracovat s americkým poldou. Řečeného dealera poprvé uvidíme v ruském baru, kam si pro něj nekompromisní sovětský drsňák Danko (Arnold Schwarzenegger) přijde. Dealer teatrálně vstane a udělá proslov o protiprávním jednání. Jeho společník teatrálně vstane a udělá proslov o protiprávním jednání. Další gangster teatrálně vstane a začne proslov, tomu už dá ale Danko pěstí, švihne s ním o zem a utrhne mu protetickou nohou. Z ní teatrálně odtrhne „zátku“ a vysype na zem obsah protézy – bílý prášek. Danko se významně zamračí na hlavního padoucha a vážným, vítězoslavným hlasem pronese: Cocainum! Proč v takové situaci zvolil pro pojmenování kokainu latinský název, to už se nikdo nedozví, jakmile to totiž dořekne, strhne se masivní přestřelka.

Hrozba smrti – Coming out

Profesionální vyhazovač Dalton (Patrick Swayze) vzal zakázku v motorestu sužovaném bizarními existencemi a ohrožovaném místním mafiánem. Film je napěchovaný akčními scénami, bizarními hláškami a ještě bizarnějšími momenty, k nimž patří také velkolepý souboj Daltona se zabijákem Jimmym. Během epické rvačky získá Jimmy na chvíli vrch a využije to k pronesení té nejpodivnější hlášky – „Chlapy jako ty jsem ve vězení mrdal!“ Je zvláštní, že v osmdesátých letech by se k tomuhle někdo přiznal, a ještě si tím snažil potvrdit své tvrďáctví. Pohnutky podivné repliky ale Jimmy už nerozvede, Dalton mu pár vteřin na to vytrhne hrtan.

Zúčtování v Malém Tokiu – Obdiv proporcí

Co říct předtím, než nejspíš umřete? V příběhu dvou poldů z rozdílných kulturních prostředí naleznete perfektní odpověď. Hrdinové v podání Dolpha Lundgrena a Brandona Lee se chystají na velkou klimaktickou přestřelku. Posledních vteřin před akcí využije Murat (Lee) k tomu, aby Kennera (Lundgren) informoval o zásadním faktu: „Kdybychom teď měli umřít, chci, abys věděl, že máš to největší péro, jaký jsem kdy viděl.“ Možná v té chvíli oba trochu doufali, že přestřelku nepřežijí.

Živý terč – Hadí držková

Drsňák Chance (Jean-Claude Van Damme) je na stopě padouchům, kteří pro zbohatlíky pořádají lov na bezdomovce. Nakonec se sám s krásnou Natashou (Yancy Butler) ocitne na útěku lesem, ozbrojení zloduši ale nejsou jejich jediným problémem. Les je plný chřestýšů, kteří jsou ale na Chance krátcí. Hrdina chytí hada za krk a dá mu prostě pěstí, čímž jej omráčí. Následně se jej rozhodne použít proti padouchům, předtím mu ale ještě ukousne jeho chřestidlo, aby jeho protivníci nemohli být varováni.

Likvidátor – Posila z akvária

Agent programu na ochranu svědků John Kruger (Arnold Schwarzenegger) je ve svízelné situaci. Nachází se v zoologické zahradě, kdesi v pavilonu plazů, padouši jej obkličují a jemu docházejí náboje. Naštěstí se záporáci zdržují poblíž akvária plného aligátorů. Jednu ze zbývajících dvou kulek tedy Kruger pošle přímo do stěny akvária a hladové plazy nechá udělat práci za něj. V hledáčku aligátora se samozřejmě ocitne i sám hrdina, ten ale využije poslední náboj k tomu, aby jím nakrmil hladového predátora.

Zdroj: Autorský text

Video, které jste mohli minout: Trailer filmu Barbar Conan

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický