25. dubna 2024 16:25

Velký zvrat v případu uvězněného Weinsteina. Soud zrušil jeho rozsudek

Bylo nařízeno nové přezkoumání případu, který spustil hnutí MeToo.

Newyorský nejvyšší soud ve čtvrtek 25. dubna zrušil rozsudek, kterým byl slavný hollywoodský producent a miliardář Harvey Weinstein v roce 2020 odsouzen za sexuální trestné činy. Nařídil nový proces.

Čtěte také: Bývalý vězeň: Feri za mřížemi? Bude to mít těžké. Mohou si z něj udělat sluhu i něco horšího

Ve zdůvodnění odvolacího soudu se píše o pochybení, když soudce dohlížející nad Weinsteinovým procesem umožnil svědčit i ženám, jejichž obvinění nebyla přímou součástí případu. Originální rozsudek byl podle informací deníku The New York Times zvrácen o jediný hlas.

Weinstein byl odsouzen na 23 let vězení za dva prokázané sexuální zločiny: vynucování orálního sexu na asistentce produkce z roku 2006 a také za znásilnění třetího stupně na herečce, k němuž došlo v roce 2013. Dvaasedmdesátiletý veterán filmového průmyslu zůstane ve vězení, jelikož byl v roce 2022 v Los Angeles odsouzen za další znásilnění na 16 let. Jednoho z obvinění už byl zproštěn v souvislosti se ženou svědčící právě v New Yorku.

Byla to právě záplava obvinění proti Weinsteinovi, která v roce 2017 rozjela hnutí zvané MeToo, prolamující mlčení ohledně sexuálních zločinů slavných a mocných. Nový proces znamená, že ženy figurující v newyorském případu budou muset opět na lavici svědků.

Některé z Weinsteinových obětí už sdílely své zklamání nad čerstvým rozsudkem. Herečka Ashley Judd, která se jako jedna z prvních veřejně podělila o svou traumatickou zkušenost s Weinsteinem, řekla pro The New York Times: „Stále žijeme v pravdě a víme, co se stalo.“

Zdroj: Deadline, The Guardian

Archivní záběry Weinsteina u soudu:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný