23. dubna 2024 17:00

František Rajtoral se oběsil na pásku od kalhot, pronásledovaly ho dluhy, samota i deprese

Sympatický blonďák František Rajtoral bavil svou šikovností české fotbalové fanoušky již od roku 2004. Po štacích v Příbrami a ostravském Baníku zažil mohutný vzestup s Viktorií Plzeň, v jejímž dresu nasbíral celkem čtyři ligové tituly a tři pohárové trofeje. Po psychických problémech či dluzích jej nakonec při angažmá v Turecku dost možná dohnala i samota, kterou vyřešil sebevraždou.

František Rajtoral na sebe upozorňoval již jako mladík v dresu rodných Příbram, kde jako osmnáctiletý na konci roku 2004 poprvé oblékl dres zdejšího Áčka. Už příští rok klub inkasoval 15 milionů korun za jeho odchod do Ostravy, kde čtyři roky oblékal dres zdejšího Baníku. Tady se u něj poprvé projevily psychické problémy – kvůli únavovému syndromu více než půl roku vůbec nehrál.

Čtěte také: Zklamaný trenér Rada po snížení trestu: Případ mě stál spoustu sil a nervů

Jeho přestup do Viktorie Plzeň v létě 2009 konečně jeho kariéře přinesl tolik potřebné nakopnutí. Stal se jednou z opor týmu, s nímž nakonec oficiálně strávil celkem sedm let, jen s půlroční pauzou, kterou absolvoval na hostování v německém Hannoveru 96. Nejenže s Plzní nasbíral čtyři ligové tituly nebo dva tituly v Českém Superpoháru, ale zahrál si i v Lize mistrů a Evropské lize.

Souběžně s tím figuroval i v reprezentačním dresu, zúčastnil se Mistrovství Evropy hráčů do 21 let (2007) nebo EURA 2012 již za seniorskou reprezentaci. Nepovedený start do sezóny 2016/17 pro něj znamenal konec v Plzni, avšak ihned i novou příležitost – zamířil na jihovýchod Turecka, kde o něj projevil zájem tým Gaziantepspor.

Jeho fotbalovou kariéru i život však 23. dubna 2017 ve věku pouhých 31 let definitivně ukončila sebevražda, k níž se František Rajtoral z dodnes ne zcela jasných důvodů ve svém bytě v Gaziantepu nedaleko syrských hranic odhodlal. Český fotbalista se jen dva dny po svém posledním zápase, který ovšem proseděl na lavičce, oběsil na pásku od kalhot.

„Nepřišel na trénink, tak jsme se vydali k němu domů. Dveře byly zamčené, ale uvnitř se svítilo. Zavolali jsme policii. Bohužel je mrtvý, vypadá to na sebevraždu,“ citoval turecký deník Hurriyet šokovaného prezidenta klubu Ibrahima Kizila.

Ihned po Rajtoralově smrti začaly okolo důvodu jeho dobrovolného odchodu ze světa hýřit všemožné spekulace. Podle všeho těžce nesl rozchod se svou poslední partnerkou Petrou, s níž šest let žil. K tomu však došlo dva roky před jeho smrtí. Jako mnohem pravděpodobnější důvod se jevily buď jeho dlouholeté problémy s psychikou, anebo bezvýchodná finanční krize způsobená dluhy a možná i propadnutím hazardu.

František Rajtoral byl svými spoluhráči vždy vnímán jako oblíbený člen kabiny, který sice byl pro každou srandu, ale zároveň u něj občas probíhaly výkyvy nálad. Ty mohly být důsledkem nikoliv nějakých duševních komplikací, ale stresu spojeného s finančními problémy, jimiž byl bohužel rovněž proslulý. Když po jeho smrti novináři začali prohledávat katastr nemovitostí, nestačili se divit, co všechno bylo na Rajtorala ve skutečnosti napsáno.

Fotbalista od roku 2014 podnikal společně s bývalým hokejovým brankářem Dominikem Halmošim, s nímž čile skupoval nemovitosti za účelem pronájmu. Rajtoral postupně založil pět firem, měl na leasing hned několik vozů a minimálně v katastru vypadal jako realitní magnát. Sám nebo napůl se svým společníkem totiž vlastnil jen jen v Českých Budějovicích celkem dvanáct bytů a dalších čtrnáct v Písku – vše v novostavbách.

Zároveň si pořídil tři byty ve své rodné Příbrami, kde do portfolia pořídil ještě dva řadové domky. Letmý pohled do ceníku developerů tehdy ukázal, že hodnota všech nemovitostí bez problémů přesahovala sto milionů korun. Jenže stejně letmý pohled na Rajtoralovy celkové příjmy z fotbalové kariéry přinesl částku zhruba 40 milionů korun. Z toho plynul jasný závěr – fotbalista musel být poměrně výrazně zadlužený.

Jednou z posledních kapek, jež jej k zoufalému činu nakonec dohnaly, mohl být rovněž fakt, že i když Rajtoral v Turecku hrál celkem téměř osm měsíců, výplatu dostal jen za dva. Což mu při měsíčním platu v přepočtu odhadem milion korun zřejmě udělalo nemalou díru do již tak napjatého rozpočtu. Ten trpěl nejen dluhy, ale i Františkovou slabostí pro hazardní hry.

„Nevím, jestli měl nějaké osobní problémy. Byl samý úsměv. Skvělý fotbalista. Hráči jsou z toho zděšeni. Je to velmi, velmi smutné,“ komentoval smrt člena svého klubu tehdejší prezident. „Kdo tě znal, ví, jaké obrovské srdce jsi měl. Jaký úžasný člověk jsi byl. Tak moc jsem ti chtěla pomoct, Fanuš… ale přemohla nás! Odešla část mne… nikdy v životě nezapomenu,“ napsala Rajtoralovi po smrti ve vzkazu jeho expartnerka Petra, která možná tak trochu naznačila, že František dlouhodobě bojoval s depresemi.

Zdroj: Hurriyet, Wikipedia, CNN Prima News

Video, které jste mohli minout: Voráček ukončil kariéru. Na led už nemůžu, smířil jsem se s tím, říká v exkluzivním rozhovoru

Tomáš Durčák

redaktor FTV Prima, lifestyle

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný