23. dubna 2024 14:00
redakce Prima Cool

Mikýř má nový pořad na Prima COOL! Jeho hysteorie českých dějin se rozjede už v pondělí 6. května

Youtuber Martin Mikýř Mikyska bude mít na Primě svůj pořad. S humorem sobě vlastním zabrousí do historie českých dějin. První díl Mikýřovy hysteorie českých dějin uvede Prima COOL v pondělí 6. května ve 21.15. O týden dříve jej budou moci sledovat uživatelé VOD platformy prima+.

Jak souvisí nález Věstonické venuše a keltské osídlení s koncertem kapely Kabát na Vypichu? Jaký vliv měl historik Fredegar na promiskuitu ve střední Evropě? Založil franský kupec Sámo říši proto, aby uživil svoji početnou rodinu a měl na alimenty pro své potomky? Co skvělejšího nám dali Cyril s Metodějem, než je den volna v roce? Nebo proč měli Slované obrovskou spotřebu mastiček na opruzeniny? To je jen špetka z Mikýřových otázek, na které se bude snažit odpovědět s pomocí historiků i známých osobností.

„Mikýřova hysteorie českých dějin je komediální pohled na české dějiny a jejich fragmenty, o kterých se toho moc neví a ve škole se o nich neučí. Zhostili jsme se pokusu vzdělat český národ,“ říká o svém pořadu Martin Mikýř Mikyska. „Obecně si myslím, že se toho málo ví o počátcích českého státu od praotce Čecha po novodobé dějiny. To všechno máme ambici proletět. Chodíme do terénu a bavíme se s turisty, jaký mají pohled na naši krásnou zemi, a zároveň se díváme na některé důležité otázky z teorie dějin se známými hosty,“ dodává k popisu pořadu Mikýř. Osobnosti a historiky si zve do prostředí Kaplického knihovny. Vdova po architektovi Kaplickém Eliška Kaplicky poskytla pořadu grafické návrhy knihovny. Díky tomu Kaplického knihovna dostává reálné obrysy a konečně alespoň částečně slouží svému účelu. „Dlouho jsme stáli před otázkou, kam umístit rozhovory s historiky a osobnostmi. Eliška Kaplicky nám poskytnutím vizualizací Kaplického knihovny tuto otázku vyřešila. Ale co je podstatnější, umožnila tím veřejnosti konečně se podívat do nitra Kaplického blobu na Letné,“ říká Martin Justa, dramaturg pořadu Mikýřova hysteorie českých dějin.

Díky Mikýřovi dostanou diváci Prima COOL nový pohled na tuzemské dějiny a dozví se to, co jim žádná učitelka ve škole neřekne. I Mikýř se díky svému pořadu leccos dozvěděl. „Zaujal mě moment ve 14. století, kdy kvalita vody byla v tak špatném stavu, že bylo bezpečnější pít alkohol a všichni byli pořád totálně nadraní. Volal jsem na český vodohospodářský ústav, jestli je bezpečné pít vodu a jestli se nemáme k tomuto navrátit. Říkali, že je vše v pořádku, ale já jim stejně moc nevěřím, takže si radši dám pivko,“ říká pobaveně Mikýř.

Mikýřova hysteorie českých dějin prochází lokalitami výjimečnými pro českou historii a konfrontuje všeobecné dějepisné školní vědomosti se současným pohledem digitálního světa a akademickými odborníky. Chce provokovat diváka, konfrontovat jeho informace a využít absurdity situací k jeho pobavení. Pořad staví na zábavě, která vychází z trapnosti rádoby historických souvislostí.

Autorkou scénáře je scenáristka, dramaturgyně a moderátorka Tereza Tobiášová s přispěním Martina Mikysky. Pořad vzniká v režii Tomáše Kouckého a Martina Müllera.

Mikýřovu hysteorii českých dějin sledujte od 6. května večer na Prima COOL a o týden dříve na prima+.

redakce Prima Cool

Sdílejte článek
Štítky Prima Cool dějiny Česka Věstonická venuše Martin Mikyska Mikýřova hysteorie českých dějin

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný