25. dubna 2024 15:50

Démonická vykrádačka Predátora je vynikající. Už ji najdete online, pusťte si trailer

Trailer hororu V temnotách, v originálním názvu Out of Darkness

Jeden z nejlépe hodnocených krváků poslední doby je konečně k dispozici online.

Survival horor V temnotách (Out of Darkness) je na kost ohlodanou pravěkou variací Predátora či Vetřelce, jejíž kvality teď konečně mohou posoudit i čeští diváci, kteří ho nedostali možnost vidět v kinech. Nejlepší pozvánkou budiž 86 % pozitivních recenzí podle Rotten Tomatoes se solidním ratingem 6,7/10 nebo 68/100 na Metacritic.

Čtěte také: Nejlepší horory 2023: Chcete se bát? Pusťte si nový Vřískot nebo Medvídka Pú

„V hororech bývá často problém s otravně hloupým rozhodováním postav. Zde je však jejich chování daleko uvěřitelnější, díky jasné hierarchii potřeb v čele s jídlem a přístřeším,“ pochválil Time Out. Recenzenti oceňují, že debutující Andrew Cumming vytvořil překvapivě vyzrálé dílo, které obchází limity svého omezeného rozpočtu a funguje jak řemeslně, tak vypravěčsky. Navíc film není při svých 87 minutách zbytečně natahovaný a rychle tak zvládne překonat i poněkud rozpačitý úvod, po němž už nesundá nohu z plynu.

Tvůrci si dali záležet i na detailech z doby před 45 tisíci lety. Vycházeli z archeologických nálezů nebo si najali specialistu na archaické jazyky Dr. Daniela Anderssona, který vytvořil speciální mluvu, jíž šestice hlavních hrdinů objevující pro ně zcela novou zemi komunikuje.

Velmi dobře funguje nehostinnost krajiny (točilo se ve skotských Highlands) i hudba od Adama Janoty Bzowskiho (Dcera divočiny, Černé zrcadlo, Svatá Maud). „Důkaz, že i pomocí těch nejzákladnějších filmových prostředků jde vytvořit oheň,“ shrnul Observer a ocenil, jak film dokáže v druhém plánu říct zajímavé věci o podstatě strachu.

Snímek je k dispozici k zakoupení i zapůjčení v HD kvalitě a s českými titulky skrze vícero známých online služeb. V hlavních rolích účinkují Chuku Modu, Iola Evans, Kit Young nebo Luna Mwezi.

Zdroj: Rotten Tomatoes, The Conversation

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný