23. dubna 2024 16:15

Herci ze Záhady Blair Witch veřejně protestují. Studio je připravilo o spoustu peněz

Hercům z hororové klasiky se vůbec nelíbí, jak se zachází s jejich odkazem.

Záhada Blair Witch způsobila v roce 1999 jednu z největších senzací v historii kinematografie. Mystifikační horor vytvořila partička přátel za 60 tisíc dolarů, přičemž v kinech utržil takřka 250 milionů. Nyní se dočká rebootu, který však donutil k reakci přehlížené autory originálu. Mají pocit, že byli od svého díla nevybíravým způsobem odstřiženi.

Čtěte také: Nejlepší horory 2023: Chcete se bát? Pusťte si nový Vřískot nebo Medvídka Pú

Novou verzi chystá vlastník práv na značku studio Lionsgate ve spolupráci se společností Blumhouse, která má na kontě hororové hity jako Insidious, Očista, M3GAN, Uteč, Paranormal Activity, Černý telefon nebo Pět nocí u Freddyho. Producenty budou Jason Blum a Roy Lee (Barbar, Boy Kills World), který stál i za nepříliš dobře přijatou dvojkou Blair Witch: 20 let poté (2016). „Jsem velkým obdivovatelem filmu Záhada Blair Witch, který přinesl žánr found footage hororu mainstreamovému publiku a stal se skutečným kulturním fenoménem,“ řekl Blum.

Trochu jiný úhel pohledu však přinášejí herci původního filmu. Ten byl tak přesvědčivý, že mnoho diváků věřilo, že jde o sestříhaný záznam skutečných události zaznamenaných kamerou trojicí studentů záhadně zmizelých v lesích.

„Jsem na náš punk-rockový film stále hrdý a miluji fanoušky, kteří udržují jeho odkaz živý. Jenže v tuto chvíli už je to čtvrt století neúcty od lidí, kteří čerpají většinu zisku z naší práce, což mi přijde mrazivé a bez špetky úrovně,“ sdílel na sociálních sítích jeden z herců filmu Joshua Leonard, který v něm stejně jako jeho kolegové vystupoval kvůli autentičnosti pod vlastním jménem a stal se i součástí propracované nízkonákladové marketingové kampaně. „Studio si pak na naše jména nárokovalo autorská práva. Museli jsme je žalovat u federálního soudu, abychom svá jména získali zpět,“ popsal herec, kterého známe i ze seriálů Batesův motel či Tým Škorpion.

Trojice herců z filmu – Joshua Leonard, Heather Donahue a Michael C. Williams – mezitím vydala společné prohlášení obsahující tři požadavky. Prvním je zpětné proplacení poplatků z reprízování filmu a přeprodeje práv, jako by herci byli reprezentováni odbory, což v době vzniku filmu bohužel nebyli. Druhým jsou konzultace nad vznikajícími rebooty, pokračováními, hrami, hračkami a dalšími licencemi – mnoho z nich totiž používá jejich podobu či jména, a to bez souhlasu. Vyloženě se jim nelíbí, jak se svévolně zachází s odkazem jejich díla. Třetím je pak vznik takzvaného Blair Witch grantu, kdy by studio každý rok vybralo jeden projekt od začínajících nezávislých filmařů a poskytlo mu grant ve výši rozpočtu původního Blair Witch, tedy 60 tisíc dolarů.

Herce podpořila i pětice tvůrců snímku v čele s režiséry Danielem Myrickem a Eduardem Sánchezem. „Jako filmaři respektujeme právo společnosti Lionsgate zpeněžovat značku, jíž vlastní, a to jak uzná za vhodné. Musíme však připomenout zásadní vklad, který měli herci – Heather Donahue, Joshua Leonard a Mike Williams. Jsou doslova tvářemi, podobou, hlasy i jmény celého Blair Witch. Jejich jedinečný vklad nejen že vytvořil autenticitu filmu, ale stále rezonuje u diváků po celém světě. Oslavujeme odkaz Blair Witch a zároveň věříme, že si herci zaslouží být oslaveni za své trvalé propojení s touto franšízou,“ napsali společně.

Zdroj: Bloody Disgusting, IndieWire

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný