24. dubna 2024 16:10

Steam zatrhne populární fígl, kterým jde hrát některé plné hry zdarma

Zkoušení hry už v žádném případě nebude znamenat dlouhodobé hraní zdarma.

Steam před osmi lety zavedl dosud platná pravidla refundace. Pokud v dané hře odehrajete maximálně dvě hodiny a požádáte o její vrácení do 14 dní od nákupu, dostanete zpět plnou hodnotu nákupu.

Zmíněné dvě hodiny se však počítaly až od oficiálního vydání plné verze daného titulu, což využívali hráči v případě předběžného přístupu do her v kategoriích Early Access a Advanced Access. Mohli v nich nahrát klidně stovky hodin a vrátit je až po jejich plném vydání.

Nově už něco takového nebude možné, jak uvádí Steam na oficiálním blogu: „Dnes jsme aktualizovali část našich podmínek vrácení peněz týkající se titulů zakoupených před datem vydání, takže nově pokrývá produkty nabízející předobjednávku s prioritním přístupem a stanovuje, že čas strávený v produktu v rámci prioritního přístupu je počítán do limitu dvou hodin.“ Jednoduše řečeno – limit dvou hodin na vyzkoušení bude nově platit pro všechny zakoupené hry bez výjimky.

Jedná se o jednu z více úprav, kterými Steam reaguje na postupné proměny ve videoherním průmyslu. Například v lednu 2024 upravil pravidla tak, aby umožnila vývojářům nabízet tituly, které vznikly pomocí umělé inteligence, nebo ji nějak zahrnují ve svých mechanismech. Budou však muset přesně specifikovat, jaké použili nástroje, jak se pojistili proti porušování autorského práva a zda hra obsahuje prvky "živé AI". Tyto informace jsou pojistkou nejen pro právníky, ale také informací pro samotné hráče při procházení nabídky i orientaci v knihovně.

Zdroj: Games Radar, The Verge

Reportáž o nedávném představení pokračování českého herního hitu Kingdom Come: Deliverance:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický