25. května 2024 06:05

7 nejšílenějších postapokalyptických filmů všech dob. V jednom hraje Jiří Bartoška

Postapokalyptická dobrodružství jsou poslední dobou podezřele v kurzu. Než tenhle boom pomine, pochopitelně jich chceme mnohem, mnohem víc, a čím osobitější, tím lepší. Těchto sedm kousků si zamilují všichni, kdo ujíždějí na nespoutané poetice Šíleného Maxe.

Poslední přesun

V devadesátých letech vznikaly zvláštní české filmy. Pokusy o žánrovky byly trochu rozpačité, zato upřímné a často zábavné. Poslední přesun byl pokusem o postapokalyptickou sci-fi a jeho děj sledoval trojici hrdinů (Jiří Bartoška, Ladislav Mrkvička a Zbyněk Fric), kteří žijí v jeskyni a odolávají útokům kanibalských gangů. Jednoho dne najdou rozsáhlý podzemní bunkr, který obývá umírající starý muž (Július Vašek) a jeho prostořeká malá vnučka (Sandra Nováková). Společně s luxusem podzemního útočiště hrdinové odhalí i polohu posledního únikového modulu, který by jim dal naději na život mimo téměř opuštěnou Zemi.

Mohlo by vás zajímat: MAPA: Rusko hrozí jadernými zbraněmi, Česko má přes šest tisíc krytů. Kde je najdete?

Elvis nebo Samuraj?

V padesátých letech prodělala Amerika jaderný holocaust, což značně ovlivnilo její společenské uspořádání. Z hlavního města Lost Vegas vládl americké říši Elvis Presley, jenž se konečně dočkal titulu Krále. Nyní je ale mrtev a jeho pozice se uvolnila. Jedním z uchazečů je Buddy, cool týpek s kytarou na zádech, katanou v ruce a písní na rtech. O svou pozici bojuje s barbary, kanibaly žijícími ve stylu nukleárních rodin, přeživšími rudoarmějci a zosobněnou Smrtí.

Chlapec a jeho pes

Přímým předchůdcem Šíleného Maxe byla tato adaptace novely Harlana Ellisona. Hlavní postavou je chlapec Vic (Don Johnson), jenž telepaticky komunikuje se svým věrným psem a v postapokalyptické pustině hledá vhodnou ženu, jež by mu pomohla ukojit jeho hormonální pnutí. Při svém putování se dostane k obrovskému podzemnímu bunkru, jehož obyvatelé žijí kulturou Ameriky 50. let. Vic je zpočátku nadšen, když je mu nabídnuta pozice hlavního inseminátora místních žen, když ale zjistí, co tato pozice doopravdy obnáší, musí vymyslet, jak z noční můry uniknout. Film se vyznačuje humorem černým jako deštivá noc, a jeho cynismus zasáhne diváka ve zcela nečekané poslední scéně.

Útěk z L.A.

Když se John Carpenter a Kurt Russell vrátili ke své kultovce Útěk z New Yorku, rozhodli se přistoupit k látce trochu odlehčeněji a vnést do osudů ultra-drsného Snakea Plisskena trochu humoru. Vznikl tak film, který je zároveň sequelem, remakem i parodií na první film, a zároveň šílené dobrodružství plné znetvořených plastických chirurgů, kubánských teroristů, transsexuálních gangsterů a surfařů, čekajících na perfektní vlnu tsunami. Našlapaná jízda postapokalyptickým světem je i dnes skvělá zábava, za jejíž sledování se nemusí stydět fanoušek Šíleného Maxe ani Falloutu. Obzvláště fandové toho druhého ocení zmínku o thajské državě USA známé jako New Vegas.

Pancéřová holka

Adaptace šíleného komiksu si samozřejmě musela vyžádat šílený film. Hlavní hrdinka putuje vyprahlou pustinou, kde se fašistická enkláva pere s vraždícími klokany o zásoby vody, podniká šílené akce, zpívá v pouštním nevěstinci a prázdná či finančně náročná místa ve vyprávění vyplňuje animovanými vsuvkami či komiksovými panely. Hlavní postava je hrdou punkerkou a Pancéřová holka sama o sobě je pankáčem mezi postapokalyptickými filmy.

Barb Wire

Drsňačku v postapokalyptickém světě si zkusila také Pamela Anderson, která se v téhle šílené komiksové postapokalyptické variaci na Casablancu snažila prorazit mezi filmové hvězdy. Příběh o fyzicky obdařené pistolnici plný bezcharakterních padouchů a tlustých mutantů, bažících po hrdinčině těle, nepřesvědčil ani kritiky ani diváky. Smutným dovětkem za touto kapitolou v životě Anderson je také spontánní potrat, který herečce přivodilo náročné natáčení.

Soudný den

Útěk z New Yorku měl spoustu napodobitelů. Jedním z nich je tenhle bizarní akční kousek Neila Marshalla (Psí vojáci, Pád do tmy), který sleduje drsnou vojandu ve světě, kde agresivní virus napadl Velkou Británii. Ta opevnila ohnisko nákazy, čili celé Skotsko, neprostupnou zdí, za níž nechala nakažené umírat. Když se po letech virus objeví znovu, musí se do Skotska vydat vojenská jednotka, aby našla laboratoř prominentního virologa. Jaké je jejich překvapení, když se ukáže, že se Skotsko propadlo do barbarství a hrdiny čeká hodně dynamický boj o život. Film zcela nepokrytě odkazuje nejen na Útěk z New Yorku, ale také na Resident Evil či Šíleného Maxe. Britský akční nářez vyniká poetikou osmdesátkových a devadesátkových béček a dravou akcí, která z filmu dělá nekompromisní zábavu.

Video: Trailer filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe

Zdroj: Autorský text

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný