20. dubna 2024 06:05

8 nejlepších postapokalyptických seriálů, které byste si měli pustit po Falloutu

Seriálový Fallout má za sebou premiéru a potěšil nejen fanoušky videoherní předlohy. Jaké další postapokalyptické seriálové pecky si ale pustit teď?

Živí mrtví

Komiksový zombie nářez zachycuje svět zasažený zombie apokalypsou. Přeživší se sdružují do skupin a postupně musejí znovu objevit nejefektivnější funkce společenské pospolitosti. Drsný pád civilizace zároveň ve svých postavách probouzí to nejhorší, a tak nás kromě hororových momentů a akčních scén čeká vydatná porce psychologického a vztahového dramatu. Na rozdíl od Falloutu zde není tolik černého humoru, přesto je ale působivé vidět civilizaci růst zcela od základu znovu.

Čtěte také: Zásobili se a čekali na konec světa. Rodina žila celé měsíce ve sklepě, prozradila ji náhoda

Battlestar Galactica

Remake oblíbeného sci-fi seriálu sleduje rozsáhlou multiplanetární civilizaci, která vezme za své během války s umělou inteligencí. Zbytek lidstva prchá ve shluku vesmírných lodí, zatímco se o její ochranu stará bitevní loď Galactica. Seriál spojuje prvky space opery, filosofické sci-fi, military sci-fi i postapokalyptické fikce. Zbytek civilizace musí v nastalém chaosu najít způsob, jak fungovat v doslova polních podmínkách, a tak hrdinové kromě boje se zlými roboty a odolávání nástrahám vesmíru řeší také společensko-politické otázky.

Červený trpaslík

Kultovní sci-fi sitcom by se dal s trochou drzosti popsat jako Fallout ve vesmíru. Hlavní hrdina se probouzí z hibernace po třech milionech let na vesmírné lodi Červený trpaslík a míří zpátky na Zemi. Cestou se setkává s pozůstatky lidské civilizace rozprášenými po známém vesmíru, jako jsou opuštění androidi, agresivní replikanti, mutanti, vraky vesmírných lodí či bizarní vesmírné stanice. Vše je podáváno se sarkastickým až cynickým humorem.

Přežít!

Když globální pandemie položí civilizaci, začnou se přeživší sdružovat do skupin. V jedné z nich se ocitne zlomená matka Abby, lékařka Anya, zbohatlický spratek Al, sirotek Najid, cholerik Greg a sociopatický zločinec Tom. Společně přežívají v opuštěném sídle a postupně odolávají nájezdům loupeživých skupin, sektě i podivnému pokusu znovu založit britskou vládu. Přežít! je remakem seriálu Survivors ze sedmdesátých let, ale mnohem více jde o adaptaci knihy podle původního seriálu. Působivé psychologické drama sice končí dost otevřeně, za sledování ale stojí.

Poslední chlap na Zemi

Postapo jako komediální seriál? Ale jistě, Fallout na vtipnou stránku pádu civilizace patent nemá. Hlavní postavou seriálu je bankovní úředník Phil, který je titulní poslední osobou na planetě Zemi. Po dvou letech samoty se však dá dohromady s další skupinou přeživších a bizarní situace na sebe nenechají dlouho čekat.

Čas na dobrodružství

Animovaná pecka začínala jako parodie na hrdinskou fantasy, dokud se tvůrci nerozhodli zasadit její dění do světa tři tisíce let po jaderném holocaustu. Dobrodružství plná absurdního humoru sestávají z promyšlených narativních hříček, střídajících všechny možné vypravěčské tradice a žánry. Ve světě Času na dobrodružství je možné prakticky vše a není zde nouze o démony, duchy, roboty, obskurní kosmická božstva, multivesmír, cestování časem, bizarní mimozemšťany či šílené kouzelníky.

Into the Badlands

Po ničivé katastrofě se civilizace znovu obnovila, bohužel se však zvrhla ve feudální systém. Ústřední postavou je Sunny, hlavní bojovník barona Quinna. Když se setká s mladíkem M. K., uvědomí si, že jeho osud je jinde a vydává se na putování po neutěšeném světě. Seriál, který je variací na slavný čínský epos Putování na západ, proslul propracovanou choreografií soubojů. Pro milovníky kung-fu filmů jde o naprostou povinnost.

The Last of Us

Fallout není jediný postapokalyptický seriál podle počítačové hry. The Last of Us ale převádí konkrétní příběh, přičemž neupouští od adaptace videoherních mechanismů a některé momenty seriálu až bolestně připomínají herní mise. Akční podívaná, která je zároveň meditací o ztrátě blízkých, si ale udržuje určitou kvalitu.

Zdroj: Autorský text

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný