9. května 2024 12:15

Nejlepší postapokalyptický film roku? První reakce na drsnou Furiosu oslavují i varují

První ohlasy na pokračování ságy ze světa Šíleného Maxe chválí, ale také varují.

Jeden z nejočekávanějších filmů roku 2024 viděli první diváci a mohli se podělit o své dojmy na sociálních sítích. Snímek Furiosa: Sága Šíleného Maxe je podle nich trefou do černého, ale trailery matou tělem, jelikož se dost odlišuje od svého předchůdce, kterým byla pro akční žánr přelomová čtyřka s podtitulem Zběsilá cesta (2015).

Novinka je jejím prequelem, když se odehrává zhruba 15 let před událostmi předchozího filmu a roli mladé Furiosy převzala od Charlize Theron osmadvacetiletá Anya Taylor-Joy (Dámský gambit). Jejím hlavním protivníkem bude obávaný Dr. Dementus (Chris Hemsworth), ale součástí příběhu bude i nechvalně známý Immortan Joe (Lachy Hulme). Režíruje opět devětasedmdesátiletý tvůrce celé postapokalyptické ságy George Miller.

Stylem film spíše než na čtyřku navazuje na první dva díly Šíleného Maxe a nemusí být tedy tak snadno stravitelný. „Jede v dost jiných kolejích než Zběsilá cesta, a to způsobem, který může některé diváky frustrovat. Zároveň ho to však obohacuje a dokáže tak v pustině vybudovat svou vlastní legendu,“ napsal David Ehrlich z IndieWire. Více konkrétní je David Crow z Den of Geek: „Kde předchozí film byl strohý, je tento film mnohomluvný a epický, a tam, kde šlo kdysi o téměř němý film, je nyní obrovské plátno dystopie, zoufalství a slávy.“

Čtěte také: Nejdrsnější seriál současnosti je zpátky. Nový trailer nepotěší ochránce zvířat

Samou chválu sbírají představitelé obou hlavních rolí. „Anya Taylor-Joy postavu Furiosy pojala po svém, umí být tichá i ohlušující ve fyzicky impozantním představení, přičemž před koncem ještě vzdává více než malou poctu předchůdkyni Charlize,“ napsal David Crow. Hemsworth si Dementuse vyloženě užívá a působí prý jako Lucifer s australským přízvukem. „Hemsworth se narodil, aby hrál padouchy,“ konstatuje Slashfilm.

Vizuálně jde o dvě a půl hodiny sytě barevného šílenství s mimořádným citem pro dynamiku, akci i velkolepost. Problémem je větší použití digitálních efektů, které občas až příliš trčí z jinak poctivě kaskadérsky natočených honiček a soubojů. „CGI je často příšerné,“ všimá si Doug Jamieson. Smířlivější je Peter Gray: „Vtahující zážitek z budování světa od chaoticky kreativního George Millera může někomu kazit zjevné CGI, ale nelze popřít fascinující obzory, které v tomto vesmíru dále otevřel.“

Furiosa: Sága Šíleného Maxe vstoupí do českých kin 23. května.

Zdroj: IndieWire, Variety

Video: Trailer Furiosy

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný