10. března 2024 06:00

7 nejlepších filmů o pilotech ze druhé světové války aneb na co koukat po skvělých Vládcích nebes

Nová válečná pecka provedla zničující nálet na streamovací služby a nejeden divák sleduje dobrodružství hrdinných pilotů během druhé světové války. Čekání na další epizodu vám přitom může zkrátit minimálně sedm filmů, které toto období ukazují po svém.

Tora! Tora! Tora!

Filmy o druhé světové válce se do sedmdesátých let vyznačovaly poměrně plochým pohledem na věc. Spojenečtí akční hrdinové, spousta akce a anonymní lapače kulek v řadách nepřítele. Filmem, jenž tento vzorec zásadně pomohl změnit, je americko-japonské drama Tora! Tora! Tora! To vypráví příběh útoku na Pearl Harbor jak z americké, tak z japonské perspektivy. Obě perspektivy točily dvě různé produkční skupiny. Americkou část zfilmoval Richard Fleischer, zatímco japonskou natočili Kindži Fukasaku a Tošijo Masuda. Díky tomu mají obě perspektivy výrazný kontrast a divák pocítí, jak moc rozdílné jsou pohledy obou protistran.

Čtěte také: Štěně vylekaly stíhačky, pak ho střelil myslivec. Majitelé nešetří kritikou, najali právníka

Ďáblové v oblacích

Válečné drama z padesátých let staví bojové letce i konstruktéry bomb před nelehkou výzvu – zničení přehrad v Porúří, které se zdají takřka nezničitelné. Konstruktéři i piloti se tedy společnými silami snaží vymyslet způsob, jak úkol splnit. Potřebná nálož je nakonec zhotovena, piloti RAF ale mají před sebou důležitou misi – shodit bombu do horské průrvy, odkud by se dostala do tunelu pod přehradou. Jestli vám to něco připomíná, vězte, že film posloužil jako jedna z mnoha inspirací pro Lucasovy Hvězdné války. Během klimaktického náletu na první Hvězdu smrti totiž tvůrci z Ďáblů v oblacích okopírovali nejen celé scény, ale rovnou i některé dialogy. Vliv filmu můžete najít i v nedávné pecce Top Gun: Maverick.

Peklo v Pacifiku

Třebaže je jedním z hlavních hrdinů bojový pilot (Lee Marvin), příliš leteckých soubojů zde neuvidíte. Pilot totiž ztroskotá na odlehlém ostrově společně s japonským námořníkem (Toširó Mifune). Povinnost jim velí jeden druhého zabít, po sérii konfliktů si však uvědomí, že neznámý ostrov mohou přežít jen spoluprací. Působivá robinsonáda staví válečnou ideologii do střetu s nutností přežít, bohužel nezaznamenala nijak závratný kasovní úspěch. Přesto se jedná o zajímavý počin, jehož ústřední dějový motiv si vypůjčil například film Kong: Ostrov lebek.

Tmavomodrý svět

Český příspěvek do kapitoly o RAF ukazuje dramatickou účast československých pilotů, kteří nasazovali životy za druhé světové války. Zápletku posouvá především milostný trojúhelník dvou pilotů a přátel a vnadné Britky, cílem filmu je nicméně postihnout osudné následky, jež měl pro piloty návrat do vlasti. Snímek si odnesl pět Českých lvů.

Nebeští jezdci

Hold československým pilotům vzdává také snímek z roku 1968. Nebeští jezdci poskytují dechberoucí bojové sekvence, kterým vydatně pomáhá, že jsou částečně tvořeny archivními záběry skutečných bojů. Na nákladné vzdušné souboje totiž nezbyl rozpočet, a tak filmařům pomohlo Vojenské muzeum v Londýně. Pro lepší symbiózu s hranými sekvencemi i evokaci válečných týdeníků byl film natočen černobíle.

Po zlém/Vstříc zlu

Zápletka epického válečného filmu Otto Premingera začíná útokem na Pearl Harbor, od něhož se následně odvíjí americké válečné snahy. Ústřední postavou je kapitán Rockwell Torey (John Wayne), jehož po letech čeká setkání s odcizeným synem i důležitá mise. Premingerův snímek ukazuje odvrácenou tvář amerického námořnictva. Třebaže hlavní hrdinové mají srdce na pravém místě, jejich velitelé se neukazují jako nejschopnější a nejohleduplnější. I skuteční hrdinové riskující život mají poměrně dost žluklého másla na hlavě. Zároveň neuvidíme příliš bitev, film nám ukazuje hlavně jejich následky, a ty nebývají hezké.

Bitva o Midway

Velkofilm Rolanda Emmericha je naproti tomu celkem přímočarý hrdinský snímek o zborceném národním sebevědomí, které se v následující velké bitvě musí opět narovnat. Velkolepé bitvy jsou tak epické, jak jen Emmerichův styl dovolí, a všudypřítomný patos dělá z filmu ideální podívanou do kina.

Zdroj: Autorský text

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný