24. srpna 2024 06:05

Jak vzniklo unikátní monstrum z nového Vetřelce? Překvapí vás, kdo byl v děsivém kostýmu

Vetřelec: Romulus se pochlubil novým typem monstra. Atmosférickou podívanou okořenil výjimečným vzhledem.

Fede Alvarez měl stran svého Vetřelce jasnou představu – hororový zážitek, který zároveň vzdá poctu všem dosavadním filmům. Vetřelec: Romulus využívá dějové motivy z různých dílů tak, aby bylo jasné, že se všechny filmy odehrávají v jednom světě. To není jednoduché, protože se každý z nich vyznačuje jedinečnou poetikou, Romulus nicméně zvládá celou sérii propojit různými motivy – ať už formou odkazů, nebo celých dějových linek. Jedním z prvků, který zastává obě funkce, je nové monstrum, kterému se hrdinové filmu postaví v jeho závěru.

NÁSLEDUJÍ SPOILERY Z FILMU VETŘELEC: ROMULUS

Čtěte také: Matrix, Počátek a další tipy na skvělé sci-fi snímky

Monstrum jako z osmdesátek

Tím je tvor zvaný Potomek (The Offspring), jenž vzhledem odkazuje na Inženýry z Promethea a propojuje tak Scottovy prequely s Vetřelcem: Vzkříšení. Dlouhé, štíhlé monstrum ztvárnil přes dva metry vysoký rumunský basketbalista Robert Bobroczkyi. Znepokojivý vzhled jeho kostýmu byl pro tvůrce zvláštních efektů Daniela Macarina a vedoucího animátora Ludovica Chailloleaua obzvláště velkou výzvou, a to z několika důvodů.

Alvarez se snažil vrátit ke kořenům a vtisknout vetřelčímu filmu určitou znepokojivou tělesnost, jakou se vyznačoval první Vetřelec. I kvůli tomu se snažil zmenšit podíl CGI efektů a spoléhat více na praktické efekty. Proto si tvůrci se vzhledem monstra hodně vyhráli, přidali mu kapající kyselinovou krev a delší ocas. „Byla to pocta osmdesátkovému designu. I modely a praktické efekty, všechno muselo být tak, jak by to vypadalo před lety. Nechtěli jsme, aby to vypadalo jako CGI, proto byl pohyb velmi důležitý, před 40 lety bychom to animovat nemohli,“ shrnuje výzvy u rozpohybování Potomka Chailloleau.

Tak akorát děsivý

Práce s monstrem dala tvůrcům zabrat i během natáčení klimaktické sekvence ve volném kosmu. Nakonec, přes dva metry vysocí kaskadéři se neshánějí jednoduše, proto bylo potřeba vše pečlivě zabezpečit. Kapitolu samu o sobě představoval Potomkův vzhled. „Nemá moc prostoru před kamerou, takže se musíte snažit, aby publikum nemělo špatnou reakci. Když se zasmějí, vytrhli jste je ze správného okamžiku, a není dost času je tam vrátit,“ vysvětluje Macarin napětí z tvorby bizarního vzhledu lidsko-vetřelčího hybrida.

Naštěstí se mohli spolehnout jak na Bobroczkého unikátní rozměry, tak na jeho pohyblivost. Bobroczkyi není profesionální herec, a tím spíš jsou jeho pohyby netypické. Jak se příšera, která není ani člověkem, ani odosobněným monstrem, ve výsledku povedla? Jen si to běžte zkontrolovat do kina...

Zdroje: Variety/Digital Spy

Video: Trailer filmu Vetřelec: Romulus

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický