16. června 2024 14:00

Vetřelec 3 měl vypadat úplně jinak. Legendární upoutávka slibuje pořádný masakr na Zemi

Teaser k filmu Vetřelec 3

Vetřelec 3 přes své nesporné kvality nepatří mezi nejoblíbenější vetřelčí filmy. Částečně i kvůli romantizaci různých tvůrčích vizí, které předcházely jeho definitivnímu uchopení coby hororu na vězeňské planetě. K jedné z těchto neuskutečněných vizí byl natočen atmosférický teaser.

Třetí Vetřelec byl podroben množství více či méně šílených nápadů. Byl zde záměr umístit děj na planetu postavenou ze dřeva a obývanou mnichy, případně odhalit, že xenomorfové jsou celou dobu démoni a vyhnat líhnoucího se vetřelce z Ripleyové pomocí exorcismu. Nejblíže se ale dostala vize, s níž pracoval režisér Renny Harlin, do té doby známý Smrtonosnou pastí 2 nebo Noční můrou v Elm Street 4, jenž se později proslavil Dlouhým polibkem na dobrou noc nebo Cliffhangerem.

Peklo na Zemi

Film, na němž pracoval Harlin, se soustředil na boj s vetřelci přímo na planetě Zemi. Zlovolná korporace Weyland-Yutani totiž skutečně uspěla v tom, o co se snažila první dva filmy, a dotáhla vraždící organismus na naši planetu s výsledkem, jaký by se dal v takovém filmu očekávat. Slogan původního teaseru výmluvně říká: „V roce 1979 jsme zjistili, že vás ve vesmíru nikdo neuslyší křičet. V roce 1992 se ukáže, že na Zemi vás uslyší křičet všichni.“

Čtěte také: Matrix, Počátek a další tipy na skvělé sci-fi snímky

Zlověstný slogan slibuje perfektní hororovou jízdu, pro níž se režisér nadchnul: „Pracoval jsem na Vetřelci 3 v roce 89, před Jurským parkem a podobnými filmy. Takže koncept těchto příšer na Zemi působil pro studio děsivě a nesplnitelně. Podle mě to byla přirozená evoluce. Byl tu Vetřelec s kamioňáky ve vesmíru, Vetřelci s mariňáky ve vesmíru, kam půjdeme dál? Co přivést vetřelce na Zemi a nechat je běžet kukuřičným polem?“

Ztraceni ve vesmíru

Studio ale nakonec tak nadšené nebylo. Podle kravaťáků by horor, jenž se z hlubin vesmíru náhle přemístí na Zemi, s publikem příliš nerezonoval. Něco na tom ostatně je, součástí vetřeleckého kouzla je beznaděj z toho, že jsou postavy daleko od domova, ztracené v černých hlubinách kosmu jako potrava pro zrůdy přímo stvořené pro temnotu vesmíru. Podle Harlina by to nicméně bylo skvělé vyvrcholení série, a když se dozvěděl, že se uvažuje o vesmírném vězení, ztratil o projekt zájem.

„Nikoho neviním, ale pro ty, co to nevědí – pracoval jsem na Vetřelci 3 rok a skončil jsem zdvořile, s úctou, protože jsem nemohl vystát tu myšlenku, že po práci Ridleyho Scotta a Jima Camerona přijde film, který nesplní divácká očekávání,“ shrnuje Harlin.

Těžko říct, zda by se odvážný nápad vyplatil, nebo by dopadl podobně mizerně, jako například třetí Nekonečný příběh nebo druhý Pán šelem, které rovněž přenesly postavy fungující ve fantastickém prostředí do našeho světa s dost pofidérním výsledkem. Alternativního zpracování původního nápadu jsme se nakonec dočkali v komiksové formě, zároveň jsme viděli xenomorfy pobíhat po Zemi ve Vetřelcích vs. Predátor, což nedopadlo dobře. V každém případě se nahoře můžete podívat na perfektní atmosférické video, slibující pořádně temnou apokalypsu.

Zdroj: /Film/Geek Tyrant

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný