20. ledna 2024 06:00

Nový Vetřelec bude ignorovat dva díly série od Ridleyho Scotta

Přiznáváme, že se rozhodnutí tvůrců nového vetřelčího seriálu ani trochu nedivíme.

Seriálový Vetřelec už se po pauze způsobené hollywoodskou stávkou opět natáčí. Jeho renomovaný tvůrce Noah Hawley (seriály Fargo nebo Legion) teď v rozhovoru pro The Hollywood Reporter prozradil, že bude seriál prequelem prvního filmu z roku 1979, ale bude zcela ignorovat dvojici prequelů, tedy snímky Prometheus (2012) a Vetřelec: Covenant (2017) od otce celé ságy Ridleyho Scotta.

„Probírali jsme s Ridleyem mnoho prvků seriálu, ale pro mě jde o dokonalou formu života, jak byla popsána v prvním filmu, kterou vidím jako výsledek milionů let evoluce, jež tvorovi umožnila existovat tam venku ve vesmíru. Myšlenka, že šlo o biologickou zbraň vytvořenou před půl hodinou, je pro mě ze své podstaty méně užitečná, a to jak co se týče mytologie, tak toho, co je na tom monstru děsivé,“ vysvětlil Hawley, proč se rozhodl ignorovat celý koncept rasy Strůjců či Inženýrů, jak je představila právě dvojice posledních filmů.

Inženýři jsou ve filmech představeni jako architekti života na Zemi, který však nakonec považovali za slepou uličku a rozhodli se proto vyvinout proti němu biologickou zbraň v podobě Xenomorfů. Jak už to však v podobných příbězích bývá, experiment se však zvrhnul... a bohužel se příliš nepovedlo filmové zpracování. Hawley navíc přiznal, že ani není fanouškem jeho estetiky. „Dávám přednost retrofuturističnosti prvních dvou filmů série, což mi má volba umožní. Vyhnu se hologramům a takové té uhlazené technologii jako z Apple Storu, ta tam prostě nebude,“ zdůraznil.

Čtěte také: Jak spolehlivě zabít Vetřelce? Největší slabinu ikonického monstra skoro nikdo nezná

Co se týče časové osy: První Vetřelec nás vzal do roku 2122, seriál se má odehrávat zhruba tři dekády před ním, tedy v letech, kdy by se měl křížit s Prometheusem (2089). V případě Covenantu letopočet uváděl 2104, tedy 18 let předtím, než posádka lodi Nostromo narazila na smrtící mimozemšťany. Tentokrát fanoušci dostanou možnost vidět novou variantu událostí, které všemu předcházely. A mnoho z nich za to jistě bude rádo.

Zdroj: The Hollywood Reporter, Comic Book Movie

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný