8. června 2024 16:40

Velký přehled Vetřelců. Od nejhoršího k nejlepšímu

Vetřelec: Romulus se blíží. Oblíbené filmové monstrum už prošlo mnoha filmy s kolísavou kvalitou a je otázkou, kam se v žebříčku zařadí nový film.

Vetřelci vs. Predátor 2

Pokračování už tak nepříliš povedeného crossoveru nechává brutální vetřelce a naštvaného predátora zápasit na americkém maloměstě, kde se vynalézavost mimozemského lovce a dravost houževnaté hvězdné bestie stávají dějištěm pro boj o přežití skupiny postav. Bohužel se vše odehrává v naprosté tmě, že není nic vidět a postavy jsou vedeny tak, že mezi nimi prakticky nevzniká žádný vztah. Tvůrci se hodně snažili  vložit důraz na brutalitu útoků, bohužel jej ale nevložili do ničeho jiného.

Čtěte také: Mlčení jehňátek a další kultovní snímky. Podívejte se na nejlepší filmy všech dob

Vetřelec vs. Predátor

Malý easter egg v Predátorovi 2 vyústil v sérii videoher, komiksů a knih, v nichž se dvě ikonické postavy sci-fi hororu staly součástí jednoho fikčního světa. Film dává fanouškům v zásadě to, co chtějí – scény, v nichž se predátoři navzájem zabíjejí s vetřelci v temných chodbách. Tvůrci nicméně vystavěli děj, v jehož zájmu museli sice lehce, byť znatelně upravit mytologii obou monster. Samo o sobě to nijak zvlášť nevadí, nicméně už proti sobě nestály tytéž bytosti, které chtěli fanoušci vidět bojovat. Zároveň museli oběma kreaturám sebrat jisté hororové kouzlo.

U obou monster platilo, že proti lidským postavám působila jako neuchopitelné zlo, něco neznámého, cizího a stěží viditelného. Pokud měl být film o tom, že bojují proti sobě, logicky nemohla zůstat neviditelnými entitami, bylo potřeba, aby se vetřelec i predátor stali velice hmotnými a definovanými postavami. Bohužel tím přišli přesně o ten aspekt, který je udělal populárními.

Prometheus

Prequel k vetřelecké sérii vstoupil do filmového světa s nemalými ambicemi. Vetřelci prošli poměrně širokou žánrovou škálou a stali se sami o sobě ikonou. Není divu, že tvůrci považovali za nezbytné vystavět kolem něho větší mytologii. Film, jenž uvádí populární monstrum na začátek příběhu, tak představuje velkorozpočtový filosofický epos. Kosmický horor s lovecraftovskými konturami se snaží pracovat s náboženskými otázkami, které v několika okamžicích rozmetají hrůzy vesmíru. V čem byl problém? Film se snažil tvářit jako mnohem chytřejší, než ve skutečnosti byl. Očividně se vytratilo několik scén, motivů a dalších prvků, které by vše dovysvětlily, kvůli čemuž není vývoj příběhu příliš srozumitelný ani koncizní. Příběh se rozmělnil do několika různých postav a motivací, přičemž se za běhu mění jejich vývoj. Prometheus přitom pracuje se silnými tématy a překvapí diváka vydařenými momenty, film je však nedrží pohromadě.

Vetřelec: Vzkříšení

Akční spektákl říznutý groteskní poetikou Jean-Pierreho Jeuneta (Delikatesy, Město ztracených dětí) byl pokusem ukotvit vetřeleckou sérii ve stylu pozdních devadesátých let, sázejících na velkolepou akci. Cíleně ošklivé a bizarní figury, béčkové přestřelky na vesmírné lodi, černý humor a šťavnatý Ron Perlman ve vedlejší roli představují zábavnou směs, která sice vyústila v béčko jako řemen, leč stále zábavné.

Vetřelec: Covenant

Prometheus příliš obdivu nesklidil a Covenant vlastně také ne, přestože jde o objektivně lepší a vyváženější film. Po rozplizlých motivech a absenci oblíbeného monstra, představuje Covenant sevřené hororové vyprávění, které snoubí filosofickou polemiku o vzniku nového života s přesahem do hrůzných následků, jaké tvoření nových životních forem přináší. Hloubavé debaty o vztahu lidí a androidů jsou v přímé paralele s motivem šlechtění příšer, které po sobě nechávají roztrhaná těla a potoky krve. Atmosférický horor byl po dlouhé době filmem, který Vetřelci nedělá ostudu.

Vetřelci

Komorní sci-fi horor Ridleyho Scotta potkal upgrade v podobě dobrodružného akčního nářezu, jenž na hororové prvky nerezignoval, jen obohatil o blockbusterovou patinu. Poctivě zrežírovaná cesta Ripleyové (Sigourney Weaver) k překonání děsivého traumatu je dodnes působivým filmem, ohromující skvěle provedeným řemeslem.

Vetřelec 3

Ne na všechny své filmy je David Fincher hrdý, a kupodivu mezi ně patří tato perfektní hororová pecka. Temná vězeňská planeta plná špíny je pro novopečeného xenomorfa ideálním peklem na Zemi, místem plným chodeb, ušmudlaných podlah, kovových trubek a vyšinutých vězňů. Po velkolepé dvojce přišla ponurá a komornější trojka jako kruté vystřízlivění. Brutální horor patří svou estetikou, pomalým tempem a paralelou xenomorfa s démonem z pekel mezi nejlepší vetřelecké filmy vůbec.

Vetřelec

Film, který to všechno začal, nabízí celou řadu témat. Vesmírné sci-fi s přesahem do sociálního komentáře vsází na atmosféru věčné tmy, tlumených světel a nepřátelsky industriálního prostředí, v němž se lehce skryje příšera. Výstavba mizanscény umožňuje titulnímu netvorovi působit, jako by byl všude. Film ovlivnil celou řadu napodobitelů a stal se jedním z nejoblíbenějších sci-fi hororů kinematografie, který díky jednoduchému set designu a atmosféře dodnes působí jako atmosférický nářez.

Video: Trailer k filmu Vetřelec: Romulus

Zdroj: Autorský text

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický