29. června 2024 06:00

9 nejděsivějších filmů s mimozemšťany, které jste neviděli. Česká stopa je nebývale silná

Se šmejdem z vesmíru není vždycky zábava. V těchto devíti filmech přilétají z kosmu odpudivá monstra.

Critters

Nedlouho po úspěchu Gremlinů začali filmový svět sužovat další poťouchlí tvorové. Z vesmírného vězení uprchnou malí chlupatí dravci, stejně nenažraní jako sadističtí. Kombinace hororu a groteskní komedie dává filmu výjimečný ráz, který kombinuje pravidla creature feature, komedie i space opery. Chlupaté koule s rudýma očima a ostrými zuby fungují jako komické postavičky, pokud zrovna někoho netrhají na kusy.

Čtěte také: V nevadské poušti se objevil záhadný zrcadlový monolit. Postavili jej mimozemšťané, tvrdí lidé

Tajemné zlo

Film, který se dá popsat jako kombinace Terminátora, Věci a buddy movie kriminálky, staví proti hrdinům mimozemskou entitu, která krade těla. Jeho modus operandi je zmocnit se těla libovolného chudáka a páchat v něm náhodné zločiny. Detektiv Thomas Beck (Michael Nouri) se dočká vítané posily, podivínského agenta FBI Lloyda Gallaghera (Kyle MacLachlan). Zatím ještě neví, že Gallagher je také mimozemšťan, jenž posedl tělo mrtvého muže, aby zločinnou entitu našel a zastavil. Něco málo body horroru, spousta akce a příběhu o přátelství drsného poldy a společensky neobratného mimozemšťana.

Fakulta

Kevin Williamson proslul sérií Vřískot, jejíž hrdinové si uvědomují pravidla žánru, v němž se ocitli. O podobnou sebeuvědomělou fikci se pokusil v roce 1998 filmem, který režíroval Robert Rodriguez. Plíživou mimozemskou invazi na jedné americké střední škole může zastavit jen parta nesourodých teenagerů, kteří sice dosud žádného mimozemšťana neviděli, zato viděli spoustu filmů a přečetli dost hororových románů, a tak potírají zlotřilé emzáky podle toho, co znají z oblíbených filmů a knih. Každá postava je navíc vytvořena podle hrdinů kultovního teenagerského dramatu Snídaňový klub, který se tak přidává do mixu tvořeného prvky Invaze zlodějů těl, Vládců loutek a Věci.

Without Warning

Celých 7 let předtím, než v džunglích Val Verde vraždil elitní vojáky v kostýmu mimozemského lovce, vraždil Kevin Peter Hall v amerických lesích teenagery v kostýmu mimozemského lovce. Bizarní biologické zbraně, surrealistický vzhled mimozemšťana a nepostřehnutelné zlo v nádherné přírodě dotvářejí perfektní atmosféru, zároveň film lahodně kombinuje prvky slasheru a mimozemšťanské sci-fi. Pro fanoušky Predátora se jedná o zásadní studijní materiál, snímek s téměř totožnou premisou, stejným hercem v roli lovce z kosmu a principem nelítostného útočníka skrytého mezi stromy, který ikonické monstrum předběhl o celých 7 let. Jen místo Arnolda se zde monstru postaví šťavnatý Jack Palance.

Monstrum z galaxie Arkana

Jugoslávsko-československý film, na jehož scénáři se podílel Miloš Macourek, je jedním slovem bizarní. Hlavní postavou je spisovatel, jenž měl kdysi dar zhmotnit své představy. Nyní se dar vrátil a v jeho obýváku se objeví rodina mimozemšťanů z jeho románů. A nejsou sami. Domácím zvířátkem ledově chladných mimozemšťanů je titulní monstrum, které kromě toho, že vypadá dost hnusně a surreálně, musí být pod neustálou kontrolou. Z pod ní se dostane na jedné honosné večeři, kde způsobí pořádný mayhem a dokonce utrhne hlavu Karlu Augustovi.

Xtro

Když mimozemšťané unesou otce malého Tonyho, je to jen začátek podivných hrůz. Po třech letech spadne z nebe ohyzdný tvor, který přepadne kolemjdoucí ženu, znásilní ji a umře. Žena s tvorem otěhotní, během hodin jí břicho naroste do obřích rozměrů a z jejího lůna se vynoří Tonyho otec, jenž následně kontaktuje svého syna s úmyslem odvést jej s sebou do vesmíru. Předtím jej ale kousne, což dá Tonymu schopnost oživit své hračky a poslat je zavařit své otravné sousedce. Ano, je to přesně takový typ filmu. Podivně poskládaná zápletka vytváří směsici nepříjemných snových obrazů.

Nene

Hororový tvůrce Jordan Peele vytvořil vcelku zábavnou variaci na Shyamalanova Znamení, které se záhy změní na vcelku zábavnou variaci na Spielbergovy Čelisti. Motiv fenoménu UFO film přetváří na příběh o monstru, které místo vznešené vyspělé civilizace a nových světů přináší pouze animální brutalitu, krev a hrůzu.

Vlčí bouda

Věra Chytilová netočila jen novovlnná dramata a ztřeštěné komedie, jednou se ve své kariéře dotkla hororového žánru. Ve snímku Vlčí bouda se vydává skupina problémových dospívajících na horskou chatu, kde na ně dohlíží trojice podivných instruktorů. Ti brzy odhalí, že jsou ve skutečnosti mimozemšťany, kteří chystají na děti zrůdný sociální experiment. Rozjíždí se tak působivý psychologický horor, který stojí na vyhroceném rozpoložení postav i čím dál podivnějším a znepokojivějším chování instruktorů.

Vypůjčovatel/Borrower – Oběti bez hlav

Režisér John McNaughton se uvedl do filmového světa perfektním thrillerem Henry: Portrét masového vraha. Svým hned druhým filmem ale svou kariéru povážlivě ohrozil. Divné sci-fi béčko je vypravěčsky dost rozkolísané, přeskakuje od motivu k motivu, které vyznívají do prázdna, a celkem zajímavě ilustruje cestu titulního monstra. Tím je mimozemský zločinec odsouzený vyspělou rasou k proměně v člověka a životu na Zemi. Jeho proměna ale není dokonalá, při každém zranění jeho tělo zmutuje a mimozemšťan musí někomu ukrást hlavu, nasadit si ji a převzít jak jeho celkovou podobu, tak vzpomínky. Děj přeskakuje mezi sledováním osudů čím dál zlotřilejšího tvora a policistky, která vyšetřuje sérii brutálních vražd. Vypůjčovatel není dobrý film, rozhodně je ale pozoruhodný.

Zdroj: Autorský text

Video: Trailer filmu Vetřelec: Romulus

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný