11. prosince 2023 17:25

Jak vznikl Predátor? Podívejte se na úžasné video ze zákulisí

Predátor patří k nejpamátnějším sci-fi hororům vůbec a nedílnou součástí jeho kouzla je také jeho unikátní vzhled. Právě o jeho původu se rozpovídal Stan Winston.

Video od Stan Winston Studios ukazuje nejen titulní monstrum a Kevina Petera Halla v jeho kostýmu, ale také původní design a kostým, který měl původně nosit Jean-Claude Van Damme. Kromě kostýmu, zobrazujícího cosi mezi koněm a mravencem, uvidíte také fotografii z placu, kde nepříliš přívětivě se tvářící herec stojí vedle Carla Weatherse. Společně s belgickou mlátičkou ale projekt opustil také bizarní design, protože autor hlavní příšery Stan Winston získal rovnou ze dvou stran inspiraci pro Predátorův ikonický vzhled.

To nejlepší ze dvou zdrojů

První inspirací byl obraz v kanceláři producenta Joela Silvera, na němž byl vyobrazený rastafariánský válečník, který vypadal jako z jiného světa. „Viděl jsem to a přišlo mi to jako skvělý počáteční koncept Predátora. Začal jsem kreslit a přetvářet tuto mimozemskou postavu s ostny, které vypadají jako dredy. Tou dobou měli premiéru Vetřelci a s Jimem Cameronem jsme letěli do Japonska, abychom se účastnili sympozia k filmu. Seděli jsme vedle sebe v letadle a já přitom kreslil Predátora,“ vzpomínal legendární výtvarník a tvůrce mnoha animatronických filmových monster, mezi nimiž najdeme dinosaury z Jurského parku, Terminátora, Cameronovy Vetřelce či ozbrojené tučňáky z nejlepšího vánočního filmu Batman se vrací.

Čtěte také: Kam se hrabe filmový Predátor. Podívejte se, jak loví neviditelná ropušnice

„Jim najednou řekl: ‚Víš, vždycky jsem chtěl vidět něco s kusadly,‘ a já na to ‚Hmm, to je zajímavý nápad.‘ A začal jsem dělat nyní slavná Predátorova kusadla. Takže, mezi Rastafariánovým obrazem v kanceláři Joela Silvera a kusadly Jima Camerona jsem vytvořil ‚Predátora Stana Winstona.‘ A beru si za to kompletní zásluhy, i když jsem s tím neměl nic společného, jak je vidět!“ Predátor si dodnes drží kultovní status a kromě čtyř dalších samostatných filmů se dočkal dvou filmových crossoverů s Vetřelcem a rozsáhlého videoherního, komiksového a knižního portfolia. Sám Winston v roce 2008 podlehl rakovině.

Zdroje: Geek Tyrant/YouTube

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný