4. února 2024 06:05

Věc má jeden z nejlepších filmových konců. Kurt Russell v novém rozhovoru prozradil, co si o něm myslí

John Carpenter obohatil filmový svět o pěkných pár kultovních kousků, mimo jiné o výborný sci-fi horor, který i dnes umí fascinovat, znechucovat a děsit. Kromě nejlepších aspektů psychologického hororu, paranoidního thrilleru a výborných praktických efektů zapsala Věc do dějin také závěrečná scéna, o níž se nyní rozpovídala hlavní hvězda filmu.

Věc zachycuje posádku polární stanice, jíž napadne mimozemský organismus. Ten postupně pohltí všechny buňky svého hostitele a vytvoří jeho dokonalou kopii, která se v případě ohrožení dokáže změnit v odporné monstrum. Polárníci tak kromě hordy příšer musejí bojovat také s vlastní paranoiou, protože doslova kterýkoli člen posádky už nemusí být sám sebou.

Na konci záleží

V klimaktické scéně se pilotovi MacReadymu (Kurt Russell) podaří zničit zamořenou stanici i finální příšeru, a společně s kolegou Childsem (Keith David) zůstane napospas mrazu a potenciálně i nějakému přeživšímu mimozemšťanovi. Je jím Childs? Je jím on sám? Oba muži sedí na mrazu, dopíjejí kořalku a čekají, jestli dříve zmrznou, nebo zda se ten druhý promění v něco, co druhého sežere. A pak film skončí, nechávaje diváka na pochybách, který z nich – a jestli vůbec někdo z nich – byl titulní věcí. O drásavém závěru se nyní rozpovídal samotný Kurt Russell pro web GQ.

„John s tou poslední scénou nebyl nikdy úplně spokojený. Šlo mu hlavně o to, aby nevzal publikum na dvouhodinovou jízdu, která by se na konci jen vrátila na začátek. Když děláte film, nevíte, co máte. Víte to tak nějak obecně, ale nevíte, jak to bude držet pohromadě a co z toho vyleze. A samozřejmě John to věděl skoro celou dobu, protože, chápete, není jako většina lidí,“ zdůrazňuje Carpenterovu jedinečnost herec, jenž s ním spolupracoval i na kultovní pecce Útěk z New Yorku.

Kdo je kdo

Co prozradil dál? „Myslím, že to publikum může rozlousknout. Co dělá Věc skvělou, je to, že vlastně nevíte. Co když už se to stalo? Jste vy pořád vy? Jak byste to poznali? A všechno tohle vedlo k té poslední větě, co jsem tam řekl, myslím, že to bylo ‚Co tu chvíli posedět a uvidíme, co se stane?‘ Kdyby ty dvě postavy dokázaly zabít jedna druhou přesně ve stejnou dobu, to by byl další krok. Ta scéna pro mě byla Johnovým absolutním režisérským vrcholem. Je to vážně skvělá filmařina.“

Čtěte také: Ve vesmíru nejsme sami. Myslí si to stále více vědců, už máme dost možností, jak to zjistit

V tom musíme dát herci rozhodně za pravdu. Věc je skvělou hororovou jízdou od začátku do konce, přičemž extrémně mrazivý závěr představuje sladkou tečku za opulentní žánrovou žranicí. Ohledně řešení konečné otázky filmu se vyrojila spousta fanouškovských teorií, různé odpovědi nabídly některé navazující komiksy i videohra a hlavní kameraman filmu Dean Cundey prohlásil, že odpověď je v očích posledních dvou postav. V každém případě se horor postaral o jeden z nejlepších filmových konců všech dob.

Zdroje: GQ/Geek Tyrant

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný