23. ledna 2024 11:35

Blíží se nová hororová pecka, první recenze lákají na děsivou a velmi originální duchařinu

Steven Soderbergh je král her s filmovými žánry a evidentně to dokazuje svým dalším, tentokrát hororovým počinem Presence. Alespoň podle prvních recenzí, jež na snímek pějí chválu.

Podle synopse vypadá film jako klasický horor – rodina se přestěhuje do nového domu, kde je začne terorizovat duch. Nicméně jak se ukázalo na filmovém festivalu v Sundance, kde měl snímek premiéru, Soderbergh nabízí neotřelý pohled, film je totiž vyprávěn z perspektivy ducha, čemuž je uzpůsobena práce s kamerou. Zdá se ale, že snímek toho nabízí mnohem víc. Nakonec, na platformě Metacritic má uspokojivých 78/100 a na Rotten Tomatoes více než uspokojivých 100 % pozitivních recenzí s průměrným ratingem 7,5/10.

Čtěte také: Na radnici straší, tvrdí starosta a zveřejnil video útoku ducha. Do akce povolal vymítače

Hra s žánrem

První recenze chválí nejen nápaditou práci s hororovými schématy, ale také zkušenou režii a inovativní přístup. Koneckonců, není to zdaleka poprvé – a snad ani naposledy – co Soderbergh experimentoval s žánrovými konvencemi. Jak píše David Fear z Rolling Stone, „Soderbergh se nikdy nesetkal s žánrem, který by nechtěl dekonstruovat, ironizovat nebo využít pro nějaký estetický experiment; je jedním z několika filmařů, které vidíte v duchu režírovat v laboratorním plášti.“

Soderberghovu hravost vyzdvihuje i Tim Grierson ze Screen International, který obdivuje právě práci s perspektivou a způsob, jakým si děláme o hrdinech filmu obrázek pomocí střípků z jejich života. „Šťavnatý námět poskytuje filmaři-dobrodruhovi příležitost pohrát si s formou, zatímco dodává elegantní mrazivý děs,“ dodává potěšený kritik. Jiné recenze chválí Soderberghovu zkušenou ruku a pevnou jistotu při servírování žánrového experimentu. Podobně je nadšený David Rooney z Hollywood Reporter, když píše, že „je povzbudivé vědět, že jste od začátku filmu ve schopných rukách, a Steven Soderbergh nás o tom ujistí od prvních momentů Presence.“

Soderberghův počin nicméně nejlépe shrnuje Bilge Ebiri z Vulture, když jej označuje za „umělecký film, který zároveň funguje jako kouzelný horor, a může to být tím nejlepším, co Soderbergh udělal za celé věky.“ Rozhodně to vypadá, že ani tentokrát slavný režisér nešlápl vedle. Hlavních rolí se zhostili Lucy Liu (Ally McBealová, Navít a zabít, Kill Bill) a Chris Sullivan (seriál Tohle jsme my), datum premiéry není zatím neznáme.

Zdroje: Digital Spy/Rotten Tomatoes

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný