4. května 2024 06:00

8 nejlepších rolí Gerarda Butlera: Skotský sympaťák není jen drsným akčním hrdinou

Statná postava, hřmotný hlas a hromada znetvořených těl. Gerard Butler je oblíbeným akčním hrdinou, jeho rejstřík je ale mnohem bohatší.

300: Bitva u Thermopyl

Komiksový nářez z pera Franka Millera je hlavně groteskně nadsazenou testosteronovou jízdou, kde hra svalů, silácké hlášky a výbuchy násilí znamenají víc než… vlastně víc než cokoli, co by mělo ve filmu něco znamenat. I proto byl Gerard Butler ideální pro roli hrdého spartského krále Leonida, muže tvrdých pěstí, hrubého hlasu a impozantního vousu. Role jej dostala do širšího hereckého povědomí a uvítala ho ve škatulce neohrožených drsňáků.

Čtěte také: DiCaprio jako jazzová legenda. Režisér Scorsese plánuje hvězdně obsazenou Sinatrovu biografii

Gamer

Takovým drsňákem je i Cable v kyberpunkovém thrilleru Marka Neveldineho a Briana Taylora (Zastav a nepřežiješ). Film ukazuje nepříjemný svět, kde odsouzence k smrti čeká osud živých herních avatarů, s nimiž teenageři zpoza svých pokojíčků hrají celosvětově sledovanou dechberoucí střílečku. Částečně se jedná o dynamickou variaci na Běžícího muže, částečně jde o bizarní úvahu nad tím, co prožívá postavička z videohry, když je vydaná na pospas našim ovladačům.

RocknRolla

Filmy Guye Ritchieho jsou dělané pro herce, kteří zvládnou hrát drsné chlapíky. Gerard Butler se objevuje jako One-Two, malý gauner, jenž se zaplete do komplikovaného podvodu na mocného londýnského gangstera a nelítostného ruského mafiána. Jak bývá u Ritchieho zvykem, zápletka houstne, postavám se navzájem kříží různé cíle a krev teče proudem.

Pád Bílého domu

Řízná variace na Smrtonosnou past sleduje elitního bodyguarda Mikea Banninga v situaci, která je noční můrou všech Američanů. Severokorejští teroristé obsadí Bílý dům, zajmou prezidenta a vojenský štáb a hrozí jaderným holokaustem. Butler zde plně využívá svou fyzičnost a valí se gaunery zaplavenou státní institucí jako rozzuřený buldozer. Film měl premiéru ve stejný rok jako Útok na Bílý dům s Channingem Tatumem, který využil stejnou premisu, nabídl však odlehčenější pojetí a zcela opačné politické spektrum. Butlerův biják se však ukázal být populárnější, protože řízné násilí je nakonec to, co chce divák u této zápletky vidět, a Pád Bílého domu mu ho ukázal tolik, že si vysloužil dvě pokračování – Pád Londýna a Pád anděla.

Dracula 2000

Než se proměnil v respekt budící akční figuru, objevil se mladší a štíhlejší Gerard Butler jako populární král upírů. Tehdy svůj chraplavý hlas simuloval zlověstným šepotem a drsný vzhled šíleneckým pohledem. Každopádně vložil všechno své herecké nadání do jedné z nejhrůznějších postav klasické literatury, i když se ocitla v příjemném, leč zcela nepopiratelném béčku.

Fantom opery

Když mluvíme o Butlerových hlasových dispozicích, objevil se ještě v jiné klasické roli. Adaptace slavného muzikálu podle hororového románu mu dala možnost předvést také pěvecké umění. Nicméně změny ze strany filmařů, kteří dost ubrali na Fantomově znetvoření, způsobily, že se diváci na Butlerově výkonu příliš neshodují. Až příliš hezký Fantom, který naříká nad svým znetvořením, totiž není ten nejsympatičtější hrdina.

Ctihodný občan

Nolanův Joker jako sympaťák? Pokud to píše Kurt Wimmer, je to docela dobře možné. Clyde Shelton je vynálezce a schopný inženýr s poněkud temnou minulostí, ale šťastnou rodinou a spokojeným životem. Dokud se k němu nevloupou dva vagabundi, kteří znásilní a zavraždí jeho manželku a dceru a jeho samotného nenechají na hranici smrti. Když jeden z pachatelů vyklouzne se směšně nízkým trestem, mění se Clydeův hněv na efektivní pomstu systému a bezpečné velkoměsto na síť promyšlených pastí. Systém je bezbranný, Clyde k nezastavení a státní zástupce (Jamie Foxx) si je čím dál jistější, že tentokrát zde legální prostředky nic nezmůžou.

Beowulf: Král barbarů

Tentokrát si Gerard Butler vyzkoušel roli slavného epického hrdiny, ale s určitou nezbytnou modifikací. Netvor Grendel, před nímž hrdina Beowulf musel zachránit království, je zde obětí příkoří. Beowulf na rozdíl od svého literárního protějšku nevyřeší situaci pouze silou, nýbrž nalezne potřebnou empatii.

Zdroj: Autorský text

Video, které jste mohli minout: Trailer akčního filmu The Ministry of Ungentlemanly Warfare

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný