4. února 2024 06:00

Velký duel Včelaře a Zedníka: Který nový akčňák je lepší?

Jak nás poučil Equalizer, nejlepší akční hrdinové jsou hrdlořezové z prostých dělnických profesí, kteří si brutální minulost kompenzují prostou klidnou službou. Zatímco se bývalý zabiják Denzela Washingtona, který se vedle práce v kutilském obchodě či v taxíku věnoval i vraždění padouchů, dočkal již třetího filmu, dva jeho nástupci nyní debutují v amerických kinech.

První z nepřemožitelných borců se objevuje ve filmu The Bricklayer, čili zedník. Steve Vail (Aaron Eckhart) se rád ohání špachtlí. Dělá mu radost, když s ní může budovat cihlové zdi nebo... ji někomu vrážet do krku. Z poklidného zednického života jej vyruší známá agentura CIA, pro níž kdysi místo cihel vršil mrtvá těla a která potřebuje jeho pomoc v jisté ožehavé záležitosti. Vail tedy sbalí zednické nářadí a vydá se budovat hroby po Evropě.

Trailer filmu slibuje kupu akce hlavně ze strany trochu unaveně vypadajícího Eckharta, který kosí padouchy holýma rukama, palnými zbraněmi i zednickým nářadím. Film natočil Renny Harlin, jenž se režijně podílel na takových peckách jako Smrtonosná past 2, Cliffhanger či Dlouhý polibek na dobrou noc, nicméně většinu jeho rejstříku čítají nepříliš úspěšné či zajímavé kousky.

Žihadlo vs špachtle

Druhý nový hrdina má o něco klidnější zaměstnání. Clay (Jason Statham) pracuje pro jednu milou, bohatou dámu jako včelař. Když se jeho zaměstnavatelka stane obětí internetového podvodu a následně si vezme život, rozhodně se přívětivý pěstitel hmyzu vzít život pro změnu internetovým šmejdům. Jak se totiž ukáže, Clay vždy nebyl jen chudým včelařem, ale také výkonným super-zabijákem ve službách vlády.

Mohlo by vás zajímat: Jediná včela dokáže vytvořit stovky milionů svých klonů. Bohužel to může vést ke katastrofě

Film The Beekeeper režíruje David Ayer, slavný tvorbou drsných kriminálních dramat o nečestných policajtech, scénář nicméně napsal Kurt Wimmer, známý tvůrce přepálených akčních nářezů, které s chutí překračují žánrová pravidla a vytváří podvratné protisystémové věci z nejoblíbenějších žánrových motivů. Dal tak světu takové pecky jako Equilibrium, Saltová nebo Ctihodný občan.

Kterého z borců byste měli věnovat svou pozornost? Uživatelské skóre na Metacritic hovoří jasně ve prospěch mlátícího včelaře, ale je to vítězství jen o prsa. Uživatelské hodnocení 6,4 není o moc vyšší než 5,5, které si vybudoval vraždící zedník. O něco menší žihadlo pak dává včelař zedníkovi na Rotten Tomatoes, kde si vypěstoval skóre 5,8/10 oproti stavitelově 5,3/10.

Že je lepší ochutnat Stathamův krvavý med, než se zabydlet v Eckhartových drtivých cihlách, si myslí také uživatelé ČSFD, kde je rozdíl v číslech o něco větší. The Beekeeper se těší z 61 %, zatímco The Bricklayer ostrouhal s podprůměrným hodnocením 43 %. Žihadlo tak sice bodá ostřeji než špachtle, ani jeden z filmů však nečeká pověst žánrové klasiky, takže... dobře zvažte, zda některému z nich věnujete svůj čas.

Zdroje: Rotten Tomatoes/Metacritic

Trailer filmu The Bricklayer:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný