23. září 2023 06:00

Volno jste dostali, jen když jste se zhroutili. Jedna marvelovka vznikala dost drsně

Prosákly nové a hodně znepokojivé podrobnosti o pracovních podmínkách u jedné marvelácké produkce.

Hollywoodská továrna na sny se ke svým tvůrcům umí chovat hodně nevybíravě. Už delší dobu kolují zkazky, že nejhůře je na tom obor výroby speciálních efektů, kde objem zakázek výrazně převyšuje personální kapacity. Dokazuje to čerstvý článek prestižního magazínu IndieWire. V něm jako příklad posloužil vznik seriálu Falcon a Winter Soldier (2021), který se z velké části natáčel v Česku.

Podmínky popsala tehdejší koordinátorka speciálních efektů Alexandra Rebeck, pro niž to byla první zakázka pro Marvel Studios. Brzy zjistila, že půjde o hodně extrémní zkušenost: „Lidé pracovali 75 dní bez jediného dne volna, které jste dostali jen v případě, kdy jste se prostě zhroutili. Nechápu, jak je něco takového možné, každopádně by k tomu vůbec nemělo docházet.“

Situaci podle ní tehdy negativně ovlivnila covidová pandemie a několik dalších okolností, proto byla ochotná zatnout zuby. Když ji oslovili na další seriál, s ostražitostí kývla. „Tam už byly podmínky podstatně lepší, takže si nemyslím, že by šlo o specifický problém Marvelu. Každopádně to ukázalo, že se někdy můžou věci nepěkně zvrtnout. Nechci, aby kdokoli, kdo přijde do oboru speciálních efektů, musel podstupovat něco podobného. Je to nelidské a nenormální,“  vysvětlila trikařka.

Zámořští trikaři založili novou odborovou organizaci s cílem vyjednat kolektivní smlouvy zamezující podobným případům. Marvel prozatím vyjednávání odmítl, přislíbil však rozvolnění termínů výroby svých filmů a seriálů, aby nehrozilo takové přetěžování produkčních týmů.

Zdroj: IndieWire

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný