10. srpna 2023 15:00

Nové Star Wars se blíží. Tohle všechno musíte vědět, abyste se v nich neztratili

Zásadní postava Star Wars se konečně objeví ve vlastním seriálu. Co o ní potřebujete vědět, než se vrhnete do jejího dalšího příběhu?

Ahsoka se pomalu blíží, a protože si ji budou chtít vychutnat i fanoušci animovanými seriály Star Wars nepolíbení, bylo by dobré si připomenout, kdo je ta drsňačka, jež evidentně zná osobně většinu důležitých hráčů franšízy. Přitom jde o hrdinku, která bojovala v klonových válkách, vedla Povstalce, utkala se s Darthem Maulem i Darthem Vaderem, přežila rozkaz 66, cestovala časem a byla zřejmě jediným Jediem, jemuž se rada během klonových válek za něco omluvila. Slušný výkon na to, že ji vycvičil Jedi s místem v radě, ale bez titulu mistra.

Klonové války a ztráta iluzí

Ahsoka Tano se v (hlasovém) podání Ashley Eckstein poprvé objevila v animovaném filmu Star Wars: Klonové války jako přidělený padawan Anakina Skywalkera. Ten sice ještě nebyl mistrem, nicméně právě propuknuvší klonová válka si žádala pár nouzových opatření. Ahsoka se měla stát hlavní postavou navazujícího seriálu, mladou hrdinkou, jejímiž očima poznáváme zběsilé události posledních let Galaktické republiky. Seriál tak sleduje ústřední trojici hrdinů – Ahsoku Tano, Anakina Skywalkera a Obi-Wana Kenobiho, kteří společně podstupují různé nebezpečné mise. Postupem času se ale seriál dějově trochu rozmělnil a do popředí vstoupil koncept kolektivního hrdiny, postava mladé a idealistické Ahsoky, nezatížené Anakinovými traumaty ani Obi-Wanovou složitou pozicí mentora, nicméně provázející diváka různými aspekty klonových válek. S Anakinem si postupně vypěstuje blízký přátelský vztah, přičemž se oba titulují přezdívkami „Štěkna (Snips)“ a „Skája (Skyguy)“.

Jak všichni tři hrdinové poznávají různé šedé zóny válečného konfliktu, slábne i Ahsočin idealismus. Postupně si uvědomuje nejen nejednoznačnost klonových válek, ale setkává se tváří v tvář s pokrytectvím i zaslepeností samotných Jediů, jež se nechali pohltit válkou a postupně začali tíhnout spíš k temné straně. Tato rovina vykulminuje v páté sérii, kdy je Ahsoka falešně obviněna z teroristického útoku. Během čtyři epizody trvajícího příběhu je odvržena vlastním řádem (kromě Anakina) a musí čelit jak bezpečnostním složkám, tak padouchům usilujícím o její život. Nakonec se jí podaří své jméno očistit a označit skutečného viníka – rytířku Barris, svou nejlepší přítelkyni a spolubojovnici, která ji bez mrknutí oka hodila přes palubu. Třebaže se jí rada Jediů omluví a nabídne jí otevřenou náruč, zklamaná Ahsoka se rozhodne od Jediů odejít. Ahsočin odchod je navíc jednou z událostí, které posunou čím dál zahořklejšího Anakina blíže temné straně.

Přežití čistky

Ahsoka se do seriálu Klonové války vrátí v závěrečné sedmé sérii, kde se při snaze žít klidný život spřátelí se sestrami Trace a Rafou Martezovými, jimž pomáhá z trablů se zákonem. Přitom se zaplete do situace, v níž hraje zásadní roli Darth Maul, starý nepřítel komplikující hrdinům život od Skryté hrozby. Pokud seriály nesledujete, vězte, že svou zdánlivě hodně definitivní smrt ve filmu přežil a stal se jedním z nejzásadnějších padouchů jak Klonových válek, tak Povstalců.

Konflikt s Maulem, jenž zároveň ovládl planetu Mandalore, Ahsoku opět propojí s rytíři Jedi, s nimiž má náhle společného nepřítele. Během dojemného setkání se starými parťáky dostane od Anakina pár modrých světelných mečů. Poslední epizody seriálu se přitom prolínají s filmem Pomsta Sithů. Během chystaného zásahu na Mandalore obdrží tři hrdinové zprávu, že kancléř Palpatine byl unesen, a zatímco se jej Obi-Wan a Anakin vydají zachránit, Ahsoka se na Mandalore vydává v doprovodu Mandalorianů, vedených Bo-Katan Kryze (Katie Sackhoff), již jsme viděli naposledy v seriálu Mandalorian.

Ahsoce se nakonec podaří Maula porazit v přímém souboji a zajmout ho, během jeho převážení z Mandaloru ale Palpatine aktivuje rozkaz 66. Většina klonů se obrátí proti Ahsoce, vyjma Rexe. Tomu se totiž podaří odstranit z hlavy čip, jenž náhlou změnu loajality klonových vojáků způsobuje. Loď ztroskotá, Maul unikne, Ahsoka pohřbí své meče a odejde do ústraní. V emotivním finále meče najde Anakin, jenž se nyní plně přeměnil na Dartha Vadera.

Povstalci a staří nepřátelé

Postava Ahsoky se následně vrací v seriálu Star Wars: Povstalci, kde se ukáže být řídícím důstojníkem posádky vesmírné lodi Fantom. K posádce se v první epizodě přidá mladý vyvrhel Ezra Bridger, jenž v sobě záhy objeví náchylnost k Síle. Naštěstí je zásadním členem posádky Kanan Jarrus, bývalý padawan, jenž v mladých letech unikl rozkazu 66 a který se stane Ezrovým učitelem. Jakmile do děje vstoupí Ahsoka, začne se na Ezrově výcviku podílet. Z postavy procházející vlastní cestou hrdiny se tak stává mentorem provázejícím nového hrdinu.

Zároveň dvakrát naváže na dějovou linku z předchozího seriálu, poprvé, když se na Ezru zaměří starý nepřítel Darth Maul. Ten se nakonec dočká klimaktického souboje s Obi-Wanem. Podruhé pak když se povstalecká skupina setká s Darthem Vaderem, v němž Ahsoka postupně poznává dávného přítele. Vader a Ahsoka se střetnou ve finále druhé řady, přičemž se hrdince podaří poškodit jeho masku a na chvíli v něm probudit Anakinovu starou osobnost. Nakonec ale největší zabiják galaxie podlehne své temné stránce a zdá se, že Ahsoka svůj souboj prohrála.

V poslední, čtvrté řadě Povstalců se ale Ezra dostane do tzv. Světa mezi světy, podivného mezidimenzionálního prostoru, kde může přecházet mezi jednotlivými časovými rovinami. Právě zde uvidí moment, kdy Ahsoka bojuje s Vaderem, a vytáhne ji z tohoto momentu do své současnosti. Když se během poslední epizody seriálu Ezrovi podaří přenést sebe i hlavního padoucha, velkoadmirála Thrawna, na neznámé místo, rozhodne se Ahsoka vydat na pouť za jejich nalezením.

Mandalorian, Boba Fett a nová tvář

Další příležitost, kdy jsme mohli Ahsoku vidět, nám nabídla druhá série hraného seriálu Mandalorian, kde se jí hlavní hrdina Din Djarin pokouší svěřit Grogu, nalezence s nadobyčejnými schopnostmi. Třebaže se ukáže, že Ahsoka Grogu zná a že byl dokonce padawanem v Chrámu Jediů, odmítne jej cvičit. Nakonec dosáhne toho, že se výcviku roztomilého tvora ujme největší hrdina celé série, Luke Skywalker. Společně s ním se objeví v seriálu Boba Fett: Zákon podsvětí.

Nyní se Ahsoka vrací ve svém vlastním seriálu, který bude navazovat na zmíněné Povstalce. Společně s ní se vrací většina členů posádky Fantoma a jedním z hlavních úkolů bude najít Ezru. Kromě Rosario Dawson v roli Ahsoky se v seriálu objeví také Mary Elizabeth Winstead jako kapitánka Fantoma Hera, Lars Mikkelsen coby velkoadmirál Thrawn, a dokonce i Hayden Christensen jako Anakin Skywalker/Darth Vader. Seriál má premiéru už 23. srpna a nyní víte všechno potřebné k tomu, abyste si do něj mohli naskočit bez znalosti animovaných pecek z minulosti.

Zdroj: ColliderScreenrant

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný