31. července 2023 15:55

Pokračování Star Wars podle George Lucase: Takhle měly vypadat Epizody VII–IX, než je zpackal Disney

Sequelová trilogie Star Wars mohla vypadat úplně jinak. A dost možná by byli fanoušci konečně spokojení...

Když Disney odkoupil Lucasfilm za 4 miliardy dolarů a následně oznámil plán na novou trilogii Star Wars, fanoušci nemohli být nadšenější. Jejich nadšení ale vydrželo jen do chvíle, než byla trilogie hotová. Třebaže se alespoň u prvních dvou dílů sequelové trilogie nejedná o špatné filmy, přispěly stále hlasitější ohlasy agresivních příznivců epické fantasy ságy k tomu, že producenti zpanikařili a nechali sérii utonout v palčivě zjevném konfliktu dvou různých tvůrčích vizí, což vyústilo v nešťastném Vzestupu Skywalkera.

Z tyranů povstalci

Než se ale studio Disney rozhodlo jít novým směrem, měl George Lucas vlastní plány na pokračování svého vesmírného dobrodružství. Jeho vize se v některých ohledech podobala románům Timothyho Zahna, sloužícím jako nekanonické pokračování Hvězdných válek. V centru příběhu měla stát Leia, snažící se obnovit Galaktickou republiku. Narážela ale přitom na několik překážek, přičemž jednu z nich představovali přeživší vojáci Impéria.

„Nápady na sedmý, osmý a devátý díl mi vnukla válka v Iráku. Stormtroopeři se odmítli po vítězství Republiky vzdát, chtěli být stormtroopery navždy. Takže odletěli do vzdáleného koutu galaxie, založili svou vlastní zemi a své vlastní povstání,“ přibližuje svou vizi sám Lucas. Nápad, že hrdinové tentokrát brání vládnoucí systém před narušiteli, místo aby jej sami narušovali jako doposud, se nápadně podobá prequelové trilogii, sledující pád republiky navzdory snaze rytířů Jedi. Stormtroopeři ale neměli být tou největší hrozbou nové trilogie.

Star Wars: Historky z podsvětí

Poválečného chaosu totiž využili gangsteři, jež si pro sebe začínali rozebírat většinu území. Mezi nimi vyčníval jeden, kterého fanoušci dost dobře znají – Darth Maul, démonicky vypadající Sith, jenž byl ve Skryté hrozbě zabit a v animovaných Klonových válkách zase vzkříšen, se stal vysoce postaveným mafiánem, jenž sjednotil různé gangy pod svou vládu.

Náznaky tohoto vývoje zůstaly v samostatném snímku Solo: Star Wars Story, kde byl Maul odhalen coby vůdce mocného zločineckého syndikátu. Právě Maul měl pro hrdiny představovat největší hrozbu, fungoval by jako nový Palpatine, jenž se však měl místo vůdce totalitního režimu stát kmotrem vesmírného podsvětí. Jako správný Palpatine ale potřeboval také vlastního Dartha Vadera.

Nová krev

Tím se měla stát twi’lecká dívka Darth Talon, která vystupuje v komiksech. Bojovnice s krvavě rudou kůží by se postarala o většinu akce a představovala fyzické ohrožení hrdinů, zejména Lukea Skywalkera, jenž měl mít i jiné starosti než ochranu nové republiky před gangstery a bývalými stormtroopery. Luke měl v plánované trilogii v podstatě stejný cíl jako v aktuálním kánonu, čili obnovit řád Jediů. Rozkaz 66 ale přežila jen hrstka, zhruba 50–100 ze 100 000, a tak se uchýlil ke hledání malých dětí, z nichž by vychoval novou generaci Jediů.

Otázku, jak přesně by Luke hledal nové kandidáty do řádu, může pomoci zodpovědět další zdánlivě mrtvý motiv. Lucas chtěl totiž do hry vrátit midi-chloriany, mikroskopické organismy prostupující vším živým a při vysoké koncentraci způsobujícím náchylnost k Síle. Poprvé a naposledy byly zmíněny v prvním díle prequelové trilogie Skrytá hrozba, kvůli negativní reakci fanoušků se na ně však taktně zapomnělo. Je ale možné, že právě koncentrace midi-chlorianů měla být klíčem k nacházení dvou až tříletých dětí, z nichž se hrdina chystal vychovat bojové mnichy.

Kruh se málem uzavřel

Hlavním těžištěm příběhu měl nicméně být Leiin boj za novou Galaktickou republiku, na jehož konci bylo úspěšně vybudované galaktické zřízení, v jehož čele stanula Leia coby Nejvyšší kancléřka, velící celé galaxii. V nové trilogii je to tedy právě Lukova sestra, kdo v příběhu zastává roli vyvoleného. Právě Leia a její úsilí tak dopomůže k porážce podsvětí i bývalých stormtrooperů a také tomu dát s Lukovou snahou dohromady dostatek nalezenců, z nichž za dvacet let může povstat nová generace rytířů Jedi.

Lucasova vize zní až příliš dobře, navíc by se uzavřel tematický kruh ochrany pořádku. Zatímco v prequelové trilogii ochrana pořádku selhala a v původní trilogii bylo třeba svrhnout nastoupenou tyranii, sequely by zopakovaly rámec prequelů s pozitivním výsledkem, čímž by se svět Star Wars dočkal určité satisfakce s obnovením pořádku.

Sequelová trilogie, která nakonec vznikla, bohužel takovou satisfakci neposkytla. Byť rekonstruktivní Síla se probouzí a dekonstruktivní Poslední z Jediů byly samy o sobě minimálně zajímavými snímky, jako celek trilogie doplatila na nejednotnou vizi, zastrašování ze strany věčně nespokojených fanoušků a fixaci na ustálené vzorce.

Zdroje: Comic Book Movie/SFF Gazette

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný