24. května 2023 06:00

Star Wars málem skončily úplně jinak. Depresivní a temný konec se zamítl kvůli dětem

Star Wars máme všichni zafixované jako bezmála tolkienovskou fantasy ve vesmíru. Jednoduchý boj dobra se zlem jako ze starých mýtů, jen převedený do futuristického prostředí. Celá původní trilogie ale mohla skončit mnohem temněji, a navždy tak změnit tvář celé franšízy.

Jak všichni víme, poslední díl původní trilogie Star Wars s názvem Návrat Jediho skončil smrtí císaře, zničením Hvězdy smrti a vítězstvím povstalců. V neposlední řadě pak došlo na čestnou smrt Dartha Vadera, jenž se v posledních minutách svého života vykoupil z let, která prožil jako císařův osobní stroj na smrt, a vrátil se k osobnosti hrdiny, jakým dříve býval. Luke Skywalker následně spálil jeho tělo, rozloučil se s jeho duchem (jakož i s duchy svých mentorů) a postupně pomohl nejen obnovit Galaktickou republiku, ale také řád rytířů Jedi. Původně měl ale George Lucas v hlavě mnohem temnější zakončení.

Jaký otec...

Hlavním tématem Návratu Jediho je Lukův boj s impulsy, které jej lákají na temnou stranu. Jeho černé oblečení, ostře kontrastující s bílou tunikou z Nové naděje, symbolizuje nejen jeho konečnou dospělost, ale také určitou náchylnost k podobné cestě, jakou před lety nastoupil jeho otec Anakin.

Boj s lákavou cestou zla Luke koneckonců svádí i při finálním souboji s Vaderem. Při čtení prvního nástřelu příběhu, tehdy ještě nazvaném Pomsta Jediho, měl Lucas v úmyslu Lukovu cestu k temné straně završit. Události se měly odehrát víceméně stejně – Vader zabije císaře, přitom je ale smrtelně zraněn jeho paprsky. Stejně jako v hotovém filmu požádá Luka, aby mu sejmul jeho masku. Luke mu vyhoví, náhle si ale masku nasadí a prohlásí: „Teď jsem Vader já!“ Film následně končí Lukovým plným přechodem k temné straně Síly, kdy sám stane v čele zlého Impéria, přičemž Leia nyní musí bojovat proti vlastnímu bratrovi.

Je to pro děti!

Ironické je, že Luke částečně podlehl temné straně v sequelové trilogii, čímž nepřímo napomůže stvoření Kyla Rena, což u fanoušků série vyvolalo ohromnou nevoli. Sám George Lucas se nakonec rozhodl neponořit sérii zcela do temnot a uzavřel ji výrazně pozitivněji. Proč? Nakonec si prý uvědomil to nejdůležitější pravidlo, podle kterého se jeho výtvor řídí: Star Wars jsou hlavně pro děti a ty by podobně temný konec nerozdýchaly.

Zdroj: Comic Book Movie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný