28. října 2023 06:00
Adam Vala

Nejlepší hry roku 2023: Vítězové jsou jasní už nyní

Které hry se budou na konci roku chválit nejvíc? Žebříček nejlepších titulů hovoří jasně.

Letošní rok je na povedené hry nesmírně nabušený. Jasně, můžeme se smát věcem jako The Lord of the Rings: Gollum nebo novému King Kongovi, když se však podíváme na současné uchazeče o titul hra roku každoročně udílený na cenách The Game Awards, zjistíme, že takhle silný ročník tady už dlouho nebyl. Vycházet přitom můžeme z pouhého hodnocení na agregátoru Metacritic, který napovídá, jaké herní pecky vlastně do tohoto souboje vstoupí.

1. Baldur’s Gate 3 – 96 %

Bez debat nejlepší RPG roku, vzhledem k obřím prodejům, neuvěřitelným reakcím kritiků i hráčů, a faktu, že titul doteď na Steamu patří mezi nejhranější tituly vůbec, ale zároveň i největší adept na zisk ocenění nejlepší hra roku. Ohrozit ho může snad jen…

2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – 96 %

…druhá Zelda. Pokračování veleúspěšné první hry na Switchi vyšlo chvíli před BG 3 a nějakou dobu tak všichni věřili, že už je o hře roku rozhodnuto. Nintendo si podle všeho opět dalo záležet snad na každém možném aspektu, což nakonec odráží i vysoké hodnocení. Na úspěch vývojářů z Larian Studios to ale nejspíš stejně stačit nebude.

3. Super Mario Bros. Wonder – 93 %

Další, tentokrát dokonce 2D hra pro Nintendo Switch. Návrat krále, chtělo by se zároveň říct. A opět neuvěřitelně chválený kousek, jenž by v jakémkoli jiném roce mohl klidně pomýšlet na zisk prestižního ocenění. Letos ale bude Mariovi muset stačit miliarda dolarů z kin a fakt, že v tomhle závodě skončí nejspíš až třetí.

4. Resident Evil 4 – 93 %

Oblíbená hororová série v posledních letech šokuje nejen svými parádně zpracovanými lekačkami, ale i tím, jak dobrá vlastně je. Vývojářů z Capcomu jsou zkrátka ve formě, což dokazuje i nebývalé vysoké hodnocení jejich zatím posledního remaku ze série Resident Evil. Hra jistě získá řadu ocenění, to nejdůležitější to však s jistotou nebude.

5. Street Fighter 6 – 92 %

V roce, kdy vychází nový Tekken i nový Mortal Kombat, je technická stránka a vynikající gameplay prvky bojovky Street Fighter rozhodně něčím, co nemůže být přehlíženo. A taky že není, v rámci žánru totiž šestý díl slavné série získal až nečekaně vysoké hodnocení. Jenže je to pořád „jenom“ bojovka, a ty na cenách většinou moc nebodují.

6. Marvel’s Spider-Man 2 – 91 %

Šestá příčka pak po právu patří novému Spideymu. Studio Insomniac Games odvedlo neuvěřitelný kus práce, překonalo celkem s lehkostí kvality prvního dílu a naservírovalo hráčům jednoznačně nejlepší herní komiksárnu, jaká kdy vznikla. Ano, hodnocení je o pár procent pod BG 3 i druhou Zeldou, moc by nás ale vlastně nepřekvapilo, kdyby řada novinářů nakonec zvolila za svoji hru roku právě Spider-Mana. Bude jich dost na to, aby vyhrál titul hra roku? Těžko říct. My mu ale rozhodně hodláme fandit.

Mohlo by vás zajímat: Jedna z nejlepších her roku zřejmě nebude mít pokračování. Můžou za to nekompromisní pravidla

Každopádně za zmínku by jistě stály i další herní pecky, jako například Diablo IV (91 %), Sea of Stars (91 %), rozšíření pro Cyberpunk 2077: Phantom Liberty (90 %) nebo Starfield (86 %) a Hogwarts Legacy (85 %). Opět je však nutno dodat, že v takhle nadupaném herním roce zkrátka výše zmíněné musí vzít za vděk přízní hráčů, protože ceny nejspíš poberou jiní.

Zdroj: Autorský text, Metacritic

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný