10. srpna 2023 16:05

Jedna z nejlepších her roku zřejmě nebude mít pokračování. Můžou za to nekompromisní pravidla

Nový herní fantasy hit se stal nejlépe hodnocenou hrou roku. Pokračování je ale podle vývojářů prakticky nemožné.

Obří množství převážně nadšených hráčů, skvělé recenze, vynikající prodeje a nový standard pro budoucí open world RPG. Vývojáři z maličkého studia Larian na sebe můžou být právem hrdí, Baldur’s Gate 3 je totiž fenomenální úspěch bez zdánlivě jakýchkoli kompromisů, což je z pohledu dnešních tříáčkových her malý zázrak.

Pokud ale patříte mezi obří hráčskou základnu, která si momentálně masivní svět Dungeons & Dragons zpoza obrazovky užívá, a těšíte se, že se hra v budoucnu dočká ještě přímého pokračování ve formě datadisku nebo DLC, pak byste nejspíš měli začít krotit svá očekávání. Ostatně možnost rozšíření v nejnovějším rozhovoru s webem PC Gamer komentoval i šéf studia Larian Swen Vincke.

Ten uvedl, že pravidla D&D jsou poměrně přísná v tom, jak se dá na podobně ambiciózní příběhy navázat. Většina hráčských postav bude totiž na konci Baldur’s Gate na vysokém levelu a disponovat extrémní mocí, což nejsou úplně ideální podmínky pro pokračování.

„Když vytváříte dobrodružství pro úrovně 12–20, přistupujete k nim trošičku jinak, používáte jiné záporáky a nabízíte jiné způsoby toho, jak se s nimi vypořádat. Z tohoto hlediska je vývoj datadisku strašně náročný. I proto se většina D&D dobrodružství odehrává pod úrovní 12,“ prohlásil Vincke, který se coby šéf studia přesto intenzivně podílel na tvorbě hry.

A má pochopitelně pravdu. Ve světě D&D mohou například Klerici na levelu 20 použít schopnost k zavolání jejich Boha, který jim následně splní jakékoli přání. Zlodějové pro změnu veškeré hody kostkou, které neuspějí, promění instantně v úspěch. V ten moment se tak hra stává skoro podváděním a nenabízí takové množství napětí a překážek, jaké by si hráči sami přáli.

Vincke nicméně na závěr dodal, že tu možnost úplně nezavrhuje, musel by se však sejít se svým týmem a přijít na to, jak by něco takového mohlo fungovat a jestli by to bylo smysluplné. V tuto chvíli každopádně třetí Baldur’s Gate nabízí stovky a stovky hodin obsahu, nuda tak v žádném případě nehrozí.

Zdroj: Eurogamer, PC Gamer

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný