4. srpna 2023 16:40

Vyšla jedna z nejlepších her roku! Fantasy RPG ze slavného vesmíru boří rekordy, hráči jsou nadšení

Pokračování legendární herní série má za sebou skvělý start. Na Steamu se stalo druhou nejprodávanější hrou letošního roku.

Největší a nejlepší videoherní reprezentace Dungeons & Dragons, tak se už delší dobu přezdívá novému pokračování legendární herní série Baldur’s Gate, jejíž třetí díl čerstvě dorazil na PC. Tvůrci z Larian Studios tak dokonce zvládli učinit o něco dříve, než se původně čekalo (ačkoliv hra byla předtím několikrát odložená) s tím, že na PlayStation hra dorazí za měsíc, zatímco u Xboxu se počítá s příštím rokem. A možná i díky tomuto platformnímu dělení se zatím hře daří na Steamu nesmírně daří.

Už nyní je třetí Baldur’s Gate druhou nejprodávanější hrou roku, hned za masivně úspěšným titulem ze světa Harryho Pottera Hogwarts Legacy. Důležitá jsou ale i hráčská čísla. Prozatímní rekord je 471 tisíc hráčů, předpokládá se však, že o víkendu by toto číslo mohlo ještě vystoupat. Čísla Hogwarts Legacy (879 tisíc) asi tohle obří RPG nepřekoná, nezbývá mu však moc do pokoření jiného kultovního RPG, a to Falloutu 4. Pro zástupce žánru D&D RPG by to znamenalo fantastický úspěch.

Hře se daří pochopitelně i na Twitchi, hra krátce po spuštění dosáhla vrcholu 480 tisíc sledujících, v době psaní ji pak stále sleduje přes 180 tisíc diváků, což je podpořeno i kampaní Twitch Drops, kdy uživatelé mohou prostřednictvím sledování svých oblíbených streamerů obdržet do hry kosmetické odměny.

Mezitím už samozřejmě začaly vycházet i první recenze, většina z nich však upozorňuje na fakt, že se jedná o hodnocení prvních několika hodin hry, protože při jejím rozsahu a délce není možné tak krátce po spuštění obsáhnout vše, co tento bohatý svět Dungeons & Dragons nabízí. I proto se zatím hra nemůže pyšnit perfektním skóre na agregátoru Metacritic, protože zkrátka v době psaní nevyšlo dost recenzí. Ty, které už tam však svítí, zatím mají skóre 100 %, 95 % a 90 %. Nezbývá tedy než počkat, až se větší část kritiků popere s těmi vyššími desítkami hodin, co jim hra na dohrání zabere.

Z reakcí na sociálních sítích je ale zatím jasné, že se třetí Baldur’s Gate náramně povedlo, a studio stojící za předchozími úspěšnými D&D tituly Divinity: Original Sin (2014) a Divinity: Original Sin II (2017) tak přechod ke slavné sérii nejenže zvládlo, ale dokonce s ním i předčilo veškerá očekávání. Není divu, že už se tak na sociálních sítích začaly objevovat první náznaky toho, že by se dokonce mohlo jednat o vážného adepta na titul hra roku. Tak uvidíme, jak se hře v konkurenci pokračování Zeldy, čtvrtého Diabla nebo Hogwarts Legacy povede.

Zdroj: GamesRadar, Twitch, Metacritic

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný