23. října 2023 17:15
Adam Vala

Musíte do kina na nového DiCapria, anebo můžete počkat na doma?

Jak se povedl nový snímek režijní legendy Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce s De Nirem a DiCapriem?

Těžko říct, jak to ten brzy jednaosmdesátiletý pán dělá, ale jeho filmy pokaždé mají dvakrát takový náboj než snímky o polovinu mladších režisérů. Řeč je pochopitelně o legendárním Martinu Scorsesem, který před deseti lety nadchnul svět se svižnou novinkou Vlk z Wall Street, jenom aby ji letos (a po dvou dalších filmech) následoval podstatně vážnějším, přesto však neméně tak energickým snímkem Zabijáci rozkvetlého měsíce.

Opět si k tomu pak přizval své dvorní herce Leonarda DiCapria a Roberta De Nira, přičemž tuto dvojici ještě doplnila de facto neznámá herečka Lily Gladstone v roli indiánky z kmene Osedžů, kteří úplnou náhodou zbohatli, protože se jejich území nacházelo na ropných polích. To z nich ale na oplátku udělalo terč pro závistivé, nemilosrdné a mocné bílé muže, kteří se je rozhodli systematicky vraždit, aby získali jejich majetek.

Čtěte také: 7 nejdůležitějších rolí Leonarda DiCapria: Od Letce k Vlkovi z Wall Street

Nový film vycházející ze skutečných událostí tak vypráví o velmi temné kapitole americké historie, přičemž se slavný tvůrce nespokojil jen s vyšetřovací částí zápletky, ale rozhodl se to celé roztáhnout na maximální délku 206 minut, aby představil pohledy všech zúčastněných.

No a abychom konečně odpověděli na to nejzásadnější – tedy jestli má smysl na film do kina při takové stopáži vyrazit – rozhodně má! Zapomeňte na nudnou přednášku z dějepisu, Scorseseho novinka je sice hutná, komplikovaná, objeví se v ní spousta opovrženíhodných postav a světlo na konci tunelu je v ní jen krátce a sotva zřetelné (čili vám film coby divákům nedá nic zadarmo), pokud to ale vydržíte, odmění se vám za to pohlcujícím zážitkem plným senzačních hereckých výkonů (ďábelský De Niro snad nikdy nebyl lepší, takhle slizkého Lea jste ještě neviděli a subtilní výkon Gladstone nejspíš opanuje Oscary), vynikajícím hudebním podkresem, famózní kamerou a hlavně pocitem, že konečně víte, o čem ty filmy jsou. Protože this is… no, však víte.

Zdroj: Autorský text

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky Leonardo DiCaprio film kino Ceny Oscar Vlk z Wall Street Martin Scorsese Robert De Niro Zabijáci rozkvetlého měsíce

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný