22. listopadu 2023 13:00

Spider-Man 4 má přijít s revolučním krokem, který proboha nikdo nechce

Pokud máte pocit, že se komiksové světy docela hroutí, tak... se připravte na něco ještě horšího!

Marvel nezažívá zrovna nejlepší časy. Návštěvnost posledních filmů se pohybuje v nešťastných číslech a navíc se studiu nedaří přivést na plátno natolik výrazného hrdinu, jenž by diváky táhnul do kin. Kromě Iron Mana a původního Kapitána Ameriky zůstává mimo hru i většina ostatních původních Avengerů a určitě jste si všimli, že diváky nejvíce nadchnul třetí Spider-Man s podtitulem Bez domova, jenž sázel na hrátky s mnohovesmírem – a právě do těch studio vkládá velké naděje.

Je čas odejít?

Sám představitel pavoučího muže Tom Holland se s lidmi z Marvelu ohledně svého superhrdiny sešel a na dalším filmu se zřejmě pracuje. „Byl jsem tam já, Amy, Kevin Feige, Rachel (O‘ Connor, výkonná producentka) a nějací další vedoucí. Je to víc spolupráce. Prvních pár schůzek proběhlo v duchu ‚Proč to chceme vůbec znovu dělat?‘ A já myslím, že už víme proč. Jsem vážně, vážně šťastný ohledně toho, jak spolupracujeme,“ rozplývá se herec, který ale vzápětí dodává:

„Ale i tak mám jisté obavy. Čtvrté díly franšíz mají určité stigma. Připadá mi, že jsme zaskórovali a teď bychom měli odejít se vztyčenou hlavou a předat pochodeň dalšímu šťastnému klukovi, který tu postavu přivede k životu.“

Ohledně konkrétnějších plánů se rozpovídal Insider Daniel Richtman, jenž mimo jiné jako první proflákl, že Pedro Pascal ztvární Reeda Richardse v chystané nové adaptaci Fantastické čtyřky. Patří tedy k těm důvěryhodnějším zdrojům, takže jeho nové informace budí spíše obavy. Podle Richtmana se totiž chystá spojení dvou současných komiksových univerz, a sice Marvelu a fikčního světa Sony, v němž figurují hlavně Venom, Morbius či Lovec Kraven.

Tonoucí se pavučiny chytá

Zatím se neví, jak přesně by se oba světy měly ve Spider-Manovi 4 propojit, v každém případě to nezní jako něco, co bychom nutně potřebovali vidět. Navíc zní dost naivně myšlenka, že by marvelácký Spider-Man měl postavy od Sony zachraňovat. Problém Sony je v samotných postavách, které jsou často nekonzistentní či prostě jen nesnesitelné do té míry, že i dobří herci ztrácejí charisma a Spider-Man by si s nimi příliš nepomohl. Jen debata o takových plánech navíc docela bolestně svědčí o tom, že u Sony žádnou reálnou vizi se svou partou Spideyho nepadouchů asi nikdy pořádně neměli a nyní se zkouší, co může. Naproti tomu u Marvelu podobné počínání vyvolává spíše smutek, když se nechá navrtat do navázání na franšízu, již dosud sebevědomě válcovalo.

Čtěte také: Hvězdný Spider-man splnil slib. Hrdina, který zachránil sestru, byl součástí slavného filmu

V každém případě se jedná pouze o nepotvrzenou spekulaci a stále je možné, že tvůrci Spider-Mana 4 přijdou s mnohem lepší variantou. Pokud jde o spolupráci se Sony, bylo by o něco nadějnější spojit svého Spider-Mana s animovanou peckou Spider-Verse, kde je mnohem větší potenciál. Co se týče budoucnosti tzv. Sony's Spider-Man Universe (zkratka SSU), v srpnu příštího roku se dočkáme Lovce Kravena, jenž vypadá dost nemastně a neslaně stejně jako jeho hlavní hvězda Aaron Taylor-Johnson, a už v únoru Madame Web, v níž Dakota Johnson vidí budoucnost a dává dohromady tým Spider-bojovnic. A vypadá to přesně tak divně, jak to zní.

Jestli se někdy dočkáme spásy uvadajících superhrdinských filmů nebo jejich posledního hřebíku do rakve, se tedy snad ukáže v následujících letech.

Zdroje: Geek Tyrant/Forbes

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný