16. října 2023 15:00
Adam Vala

Marvel šokovaly ohlasy na letošní komiksovku. Studio si myslelo, že má v rukou totální pecku

Letošní film měl být podle Marvelu velkolepým startem nové éry. Místo hitu přišlo kruté vystřízlivění.

Nemá cenu znovu omílat, v jaké situaci se nyní Marvel nachází. Zkrátka a dobře na tom studio, jež stojí za veleúspěšnými Avengers: Endgame, není dnes už tak dobře, a do velké míry si za to může samo. Kvalitou scénářů, přemírou projektů, neochotou dávat tvůrcům dostatek času na přípravu i vlastními producentskými zásahy do již natočených filmů či seriálů v postprodukci.

Dobrou zprávou je, že minimálně na tom seriálovém poli si to už stačili kravaťáci okolo Kevina Feigeho uvědomit, takže se začnou dít změny. Na filmové frontě se ale stále válčí, nejenže pověst studia a jeho budoucnost ohrožuje kriminální soud s Jonathanem Majorsem (Kang), ale navíc je tu hned několik zaseklých projektů jako Blade či Fantastická čtyřka, které se ne a ne odlepit od země. S koncem stávky herců v nedohlednu pak hromada dalších věcí stojí ve frontě, a jakmile se přece jen začne zase točit, u těch nejbližších věcí bude tak málo času do premiéry, že se bude muset buď odkládat, nebo uchylovat ke kompromisům – což se může ošklivě projevit na výsledné kvalitě.

Zkrátka a dobře teď Marvel nečekají nejrůžovější roky. Co je ale možná ještě horší, je nová informace, podle které si ani samotné studio ve skutečnosti není jisté, kdy se mu vlastně něco podařilo a kdy ne. Příkladem budiž třetí Ant-Man a Wasp: Quantumania, který měl odstartovat novou velkolepou ságu právě kolem Kanga. Konkrétně tady si totiž Feige a spol. mysleli, že mají v rukou jasný hit, který budou diváci milovat. Jak to nakonec dopadlo, myslím víme všichni.

Třetí Ant-Man v kinech prohučel, kritici jej poměrně strhali, diváci však byli možná ještě přísnější. Jaký šok to pro studio byl pak čerstvě potvrdila spisovatelka Joanna Robinson, autorka knihy MCU: The Reign of Marvel Studios.

„Marvel si je vědom toho, co se děje s jejich značkou. Mluvila jsem s pár lidmi a chápu to tak, že Quantumania jimi otřásla. Jsem si jistá, že Tajná invaze jimi otřásla možná ještě víc, ale Quantumania byl první opravdový šok, protože interně měli všichni v Marvelu pocit, že natočili skvělý film, který budou fanoušci milovat,“ uvedla Robinson. „Pak ten film uvedli a došlo k přesnému opaku. Tehdy si uvědomili, že jejich interní barometr už není naladěn na to, co lidé chtějí,“ uzavřela spisovatelka.

Mohlo by vás zajímat: Marvel hodil do koše 6 dílů natočeného seriálu. Oblíbeného superhrdinu čekají velké změny

Z toho lze vyvodit, že se studio přece jen začne více zamýšlet nad tím, co posílá do kin, a teoreticky by to mohlo vést k růstu kvality. Rozhodně to bude cílem všech budoucích změn, jaké studio po ukončení stávky herců hodlá zavést. Jestli to bude stačit, nebo už diváci nad Marvelem zlomili hůl, to určitě zjistíme v následujících pár letech.

Zdroj: Comic Book Movie, The Watch Podcast

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný