16. března 2024 06:00

Občanská válka: Mrazivý nový film vás uchvátí a budete se o něm chtít dlouho bavit. První recenze ho hlasitě chválí

Již brzy dorazí do kin film, který umí dle slov kritiků šokovat, ale i nastolovat nepříjemné otázky.

Občanská válka, tak se jmenuje nový snímek britského režiséra Alexe Garlanda, kterého známe díky filmům jako Ex Machina, Anihilace, jako tvůrce originálního seriálu Devs nebo scenáristu filmů 28 dní poté, Sunshine či Neopouštěj mě. Tentokrát si ukousl pořádné sousto s filmem zobrazujícím násilný rozpad USA. Podle zámořských kritiků obstál, i když ne zcela bez výhrad.

„Ponurá a nekompromisně násilná noční můra ukazující, co všechno může čekat Ameriku,“ charakterizuje recenze IndieWire a konstatuje, že pro Garlanda jde o návrat do formy po špatně přijatém hororu Men (2022). Potvrzuje to 81 % pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes s průměrným hodnocením 8/10. Metacritic v době psaní textu hlásil skóre 72/100.

Podle kritiků se film příliš nezaplétá do detailů, co způsobilo odtržení tzv. Západních sil vedených Texasem a Kalifornií od ústřední moci ve Washingtonu reprezentované diktátorským a mocichtivým prezidentem (Nick Offerman). Soustředí se na skupinku novinářů snažících se být vždy uprostřed vřavy, vedenou protřelou válečnou fotografkou Lee Smith (Kirsten Dunst), jejím kolegou Joelem (Wagner Moura) a mladou učenkou Jessie (Cailee Spaeny).

Mohlo by vás zajímat: Válka v extrémně realistické podobě. Sledujte gameplay nového českého simulátoru

„Je to film o novinářské etice, výkladu obrazu a interpretaci událostí. Svým způsobem stojí na uvěřitelném hereckém výkonu Kirsten Dunst. Její role opravdu není snadná, ale zvládla ji dokonale,“ chválí TheWrap. Přestože herci dělají, co mohou, je to právě lidský rozměr, který filmu trochu podráží nohy. „Garland byl vždy režisérem velkých nápadů a Občanská válka to svými ambicemi jen potvrzuje. Snaží se ale také o intimní momenty, které bohužel scénář nedokáže dostatečně zprostředkovat,“ míní The Hollywood Reporter, což potvrzuje i Guardian, který říká, že film provokuje myšlenkově i šokuje děsivými výjevy, ale nakonec kvůli svému odstupu funguje spíše v adrenalinové než v emocionální rovině.

Variety chválí dokumentaristický cit, díky němuž je Občanská válka až mrazivě navázaná na současné politické a společenské dění v USA a v nejlepších pasážích ji působivostí přirovnává k apokalyptické klasice Potomci lidí. Závěr filmu se pak proměňuje v krvavá jatka v samém srdci Washingtonu, kdy se režisér neštítí dohnat věci do extrému. „Garland zde předkládá obrazy válečných zločinů, ale i způsoby, jakými bývají zachyceny. Nejasnosti kolem původu konfliktu pak divákům znemožňuje vytvářet si únik tím, že si vyberou stranu,“ shrnuje recenze s poznámkou, že film rozhodně není jen laciným parazitováním na vyhrocené situaci v roce amerických prezidentských voleb.

Občanskou válku uvidíme v českých kinech od 18. dubna 2024.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný