26. února 2024 11:55

Gladiátor 2 má velké problémy. Obří rozpočet nedává smysl a došlo k vážným zraněním na place

Obrovské náklady historického velkofilmu staví před producenty velkou výzvu – Gladiátor 2 bude muset být megahit.

Režisér Ridley Scott se utrhl ze řetězu. Zatímco svůj poslední historický spektákl Napoleon zvládl natočit za rozumnou částku kolem 160 milionů dolarů, v případě dlouho odkládaného pokračování hitu Gladiátor byly plánované náklady 165 milionů, ale Scott je podle informací prestižního magazínu The Hollywood Reporter překročil takřka dvojnásobně!

Rozpočet se nafoukl na astronomických 310 milionů dolarů, což už je v kategorii hvězdami a speciálními efekty nabušených komiksových týmovek typu Avengers. Nutno přiznat, že velký vliv na prodražení měla loňská hollywoodská stávka herců a scenáristů, kvůli níž muselo studio Paramount navýšit původní rozpočet na 250 milionů, ale ani ten nebyl dodržen. „Vymklo se jim to z rukou, produkce to nezvládla,“ přiznal anonymně člen štábu.

Natáčení se od počátku potýká s komplikacemi. Kromě zmíněné stávky, během které však Scott alespoň natočil některé davové scény v Koloseu, které si nechal postavit na Maltě, totiž produkci zkomplikovalo vážné zranění čtyř kaskadérů a také stížnosti ochránců zvířat, k nimž se dostaly znepokojivé informace o krutém zacházení s koňmi a opicemi.

Čtěte také: Pokračování Odvážné Vaiany zamíří do kin ještě letos. Místo seriálu, překvapilo Disney

Příběh pokračování se zaměří na postavu Lucia Vera, který byl v originále teprve chlapcem a jehož strýc Commodus (Joaquin Phoenix) zemřel v aréně rukou Maxima (Russell Crowe). Lucia ztvární vycházející hvězda Paul Mescal (All inclusive, Temná dcera), po jehož boku uvidíme herecká esa, jakými jsou Denzel Washington, Pedro Pascal, Barry Keoghan, Connie Nielsen nebo Derek Jacobi.

Gladiátor 2 zamíří do českých kin už 21. listopadu 2024. Aby si na sebe snímek alespoň vydělal, bude muset globálně utržit minimálně 650 milionů dolarů. Jeho předchůdce v roce 2000 přitom zvládl 465 milionů, přestože patřil mezi největší hity roku. Rozpočet tehdy však činil 103 miliony dolarů, což by dnes při započítání inflace dělalo stále rozumných 188 milionů.

Zdroj: The Hollywood Reporter, The Playlist

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný