22. února 2024 11:35

Jak se povedl Kosmonaut z Čech? Sandlerova sci-fi se dočkala prvních recenzí

Zámořské recenze nového sci-fi filmu s výraznou českou stopou jsou konečně venku.

Kosmonaut z Čech (Spaceman) je filmovou adaptací stejnojmenného bestselleru českého emigranta Jaroslava Kalfaře v režii Johana Rencka (Černobyl, Perníkový táta) s Adamem Sandlerem v roli astronauta Jakuba Procházky, který v osamělosti vesmíru přehodnocuje svůj vztah s manželkou Lenkou (Carey Mulligan).

Podle zámořských kritiků je výsledkem řemeslně slušně zvládnutý snímek, který jakoby se ztratil v hlubinách kosmu a nenašel dost nosné téma, o kterém by chtěl vyprávět. Rotten Tomatoes hlásí 67 % pozitivních recenzí s průměrným ratingem 6,4/10, rozpačitý dojem potvrzuje i Metacritic se skóre 54/100.

„Adam Sandler a Carey Mulligan proplouvají manželstvím napříč vesmírem v poutavém, ale banálním netflixovském sci-fi,“ konstatuje The Hollywood Reporter. Chválí solidní výkony obou hlavních představitelů. Zdatně jim sekunduje Paul Dano, který svým medovým hlasem namluvil astronautova pavoučího společníka, dávajícího Procházkovi potřebnou sebereflexi.

Britský The Guardian si všímá, jak film nedostatečně pracuje s českou rovinou, která přitom knize dodává spoustu zajímavých momentů a rovin, třeba v souvislosti s Jakubovým otcem, který byl činovníkem komunistické strany před rokem 1989. Emocionální rovina pak nemůže rezonovat, protože se vlastně nedozvídáme, proč se Jakub s Lenkou do sebe původně zamilovali a čím se odcizili. Několik málo odlehčujících momentů pak působí neohrabaně, třeba když Jakub předčítá reklamní slogany sponzorů výpravy: „Výsledkem je existenciální sci-fi, které se svými inspiracemi i humorem zachází těžkopádně, jako by vstupovalo do nějakého supersilného gravitačního pole.“

Recenzent IGN oceňuje atmosférickou kameru nebo retro-futuristický design. Dál Spacemana srovnává s filmy jako Ad Astra, High Life nebo dokonce se sci-fi klasikou Solaris, vedle které však bohužel trpí přílišnou doslovností a potřebou divákům všechno přežvýkat a zbavit je tak jakéhokoli vlastního pocitu údivu či prozření.

Čtěte také: Vyšehrad bude mít pokračování, potvrdil Štáfek. S Krausem pak hodnotili mafiány na Slovensku

Kosmonaut z Čech dorazí online už 1. března. V dalších rolích uvidíme Isabellu Rossellini, Kunala Nayyara nebo Janu Procházkovou.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný