20. června 2024 16:25

Srbové hrozí odchodem z Eura, vadí jim albánské pokřiky o zabíjení

Fotbalové EURO a UEFA řeší první velký skandál. Srbský národní svaz hrozí, že reprezentaci stáhne z Německa, které ME pořádá. Srbům vadí pokřiky, které předvádějí někteří fanoušci Albánie a Chorvatska.

Balkánští fanoušci umí být hodně emotivní, ale vše by mělo mít nějaké hranice. Srbská fotbalová asociace je přesvědčená, že v Německu se dějí věci, které na stadiony nepatří. Srbové poslali oficiální stížnost UEFA, protože jim vadí, jak se prezentují někteří fanoušci Albánie a Chorvatska.

„Jak už asi víte, fanoušci Chorvatska a Albánie v 59. minutě utkání společně skandovali 'zabij, zabij Srba'. Nešlo o jednotlivce, ale o útok velké skupiny fanoušků přímo proti našemu národu jako celku. Něco takového je neakceptovatelné. Navíc se to stalo na velké sportovní akci před zraky celé Evropy a světa. Věříme, že UEFA zareaguje odpovídajícím způsobem a viníky potrestá,“ stojí v dopise, který srbská asociace zveřejnila na svém webu. Pokud UEFA nebude jednat, jsou Srbové odhodlaní z Německa předčasně odjet.

Sekretář srbské fotbalové asociace Jovan Šurbatovič také připomněl, že UEFA už jeden politický skandál během evropského šampionátu řešila. Kosovský novinář Arlind Sadiku provokoval fanoušky symbolem dvouhlavého orla, který lze nalézt na vlajce Albánie.

Čtěte také: Český fotbalový dům v Lipsku zasáhl orkán. Rozmetal venkovní vybavení, ukazují záběry

Sadiku uvedl, že chtěl jen reagovat na skandování „Kosovo je Srbsko“. Novináři ale byla nakonec odebrána akreditace. Šurbatovič doufá, že UEFA bude rázně řešit také skandování o zabíjení Srbů.

Zdroj: New York Times, Euronews

Video, které jste mohli minout: Sledujete ME ve fotbale? EURO je v plném proudu

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný