26. června 2024 14:00

Další parádní horor? První reakce na nové Tiché místo slibují děsivou lahůdku

Invaze mimozemšťanů, kteří jdou krvelačně za každým zvukem, ještě nikdy nepůsobila tak drtivě.

Zámořští kritici mohli na sociálních sítích zveřejnit první dojmy ze snímku Tiché místo: První den. Jde o prequel předchozích dvou filmů série, který vypráví příběh prvního dne mimozemské invaze v ulicích New Yorku, nejhlučnějšího města na světě, jež se kvůli tomu promění v opravdu smrtící past.

Mnoho kritiků prohlašuje, že jde o prozatím nejlepší Tiché místo, které rozšiřuje měřítko a přitom neztrácí ze zřetele lidský rozměr, k čemuž pomáhají perfektní herecké výkony oscarové herečky Lupity Nyong'o (Black Panther, 12 let v řetězech, My) a Josepha Quinna (Stranger Things), nebo skvělý způsob, jak v příběhu funguje jejich kočičí společnice. Film je rovněž suverénní ve všech řemeslných kategoriích, včetně triků a tolik důležitého sound designu.

„Pokud se první dva filmy blížily stylem klasice Vetřelec s malými, tichými okamžiky hrůzy, pak má První den blíže k Vetřelcům – velkému, hlasitému, děsivému a monstróznímu masakru. Nyong'o dodává své roli srdcervoucí váhu. Závěr vás zanechá zlomené,“ popisuje Jake Hamilton. „Bez debat můj nejoblíbenější díl z franšízy. Je to syrové, lidské, vypráví to příběh o zoufalství a ztrátě naděje, z nichž vede cesta jen skrze porozumění a spolupráci,“ míní Rachel Leishman.

Podle Giga Patty je film možná celkově méně napínavý než jeho předchůdci, jelikož většina lekaček je divákům předem naznačena. „Kočka ovládne každou scénu, v níž se objeví, a přinutí vás zatajit dech,“ naznačuje. Režisérovi Michaelu Sarnoskimu (Pig), který si zároveň napsal scénář, se povedlo vystoupat vysoko nad průměr apokalyptických hororů. „Emocionální hloubka a originální nápady ho činí výjimečným,“ konstatuje Ty Cole.

Tvůrce celé série a režisér obou předchozích filmů John Krasinski tentokrát chybí, ale evidentně to není na škodu. Ze známých postav uvidíme jen Henriho (Djimon Hounsou) z druhého dílu, jinak jde však o samostatný příběh. Někteří přeživší jako Evelyn (Emily Blunt), Regan (Millicent Simmonds) nebo Marcus (Noah Jupe) by se však měli vrátit do plnohodnotné třetí části, která se chystá na rok 2025.

Tiché místo: První den vstoupí do českých kin 27. června 2024. V dalších rolích uvidíme Alexe Wolffa, Denise O'Hareho, Elijaha Ungvaryho nebo Theu Butler.

Zdroj: Total Film, Comic Book Movie

Video: Trailer filmu Tiché místo: První den

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický