12. dubna 2024 10:32

Trenére Koubku, na ten fotbal se nedalo koukat. Proto vám děkujeme

NÁZOR: První čtvrtfinálový zápas Konferenční ligy mezi plzeňskou Viktorkou a italskou Fiorentinou opravdu nenabídl podívanou pro fotbalové fajnšmekry. Trenér Miroslav Koubek dal vzpomenout na fotbalový pravěk a oživil catenaccio. Právě proto může celý český fotbal plzeňskému stratégovi poděkovat.

Celý český fotbal slaví remízu 0:0, protože tento výsledek znamená, že ligový mistr příští sezóny postoupí přímo do základní skupiny Ligy mistrů. To není málo, to je famózní výsledek, o kterém se na začátku pohárového putování nikomu ani nesnilo.

Fotbaloví trenéři se vždy budou dělit na dvě skupiny. Na ty, pro které je důležitý výsledek, a na ty, kteří věří, že férovka se dá zahrát s každým týmem. Na Letnou zdravíme Briana Priskeho, který naordinoval Spartě sebevražednou taktiku proti Liverpoolu. Dva hokejové výsledky (1:5, 1:6) pak ukazují, jak dopadl pokus rozdat si to s anglickým gigantem jako rovný s rovným.

Miroslav Koubek je trenér ze staré školy, který si uvědomoval, že proti němu stojí tým, který v italské lize umí zahrát i na největší giganty. Navíc moc dobře věděl, že Viktorka je personálně v obrovském marasmu, protože z různých důvodů chybí deset hráčů základní sestavy. Na lavičce tak seděli hráči, které možná dobře nezná ani sám Koubek. Plzeňský trenér navíc přijal zodpovědnost za celý český fotbal. Ve čtvrtek večer nehrála Viktorka sama za sebe, ale rvala se o jeden z nejdůležitějších bodů české klubové historie. A získala ho.

Účel světí prostředky, to ví i Mourinho

Zaparkovaný autobus před vlastním vápnem není nic, co by vymyslel Koubek. Vzpomeňte, jak na evropský vrchol v roce 2004 dokráčeli Řekové. Pokud chceme sympatičtější příklad, tak stačí vyslovit jméno věhlasného trenéra José Mourinha. Tento Portugalec se za urputný defenzivní styl nikdy nestyděl.

Plzeň ve čtvrtek večer předvedla odporný fotbal. Ale musíme přiznat, že nejvíce odporným se stal pro italské hráče, kteří si na něm vylámali zuby. Fiorentina totiž ve Štruncových sadech nepředvedla vůbec nic, Italové si nevypracovali ani pološanci. Pokud by byl fotbalový osud pro ně hodně krutý, mohli ve čtvrtek večer klidně prohrát.

ČTĚTE TAKÉ: Plzeň drží naději na postup. Po remíze s Fiorentinou mají české kluby jistou Ligu mistrů

Viktorka má splněno, zlatý bod českému fotbalu už nikdo nesebere. Velký úkol má před sebou naopak trenér Vincenzo Italiano. Musí proti bezchybně bránícímu týmu něco vymyslet. Navíc všichni tušíme, že pokud by byl za týden v Itálii výsledek třeba v 60. minutě stále bezgólový, začnou Italům pracovat nervy. Koubkovi se do týmu navíc vrátí pár hráčů a sestava už nebude připomínat torzo.

Barák ví, že od Fiorentiny musí přijít něco navíc

Kvalitní práci plzeňského týmu ocenil také český reprezentant Antonín Barák. „Takový zápas jsme plus minus čekali. Viktorka ukázala skvělou defenzivu, kterou se pyšní. Dostává velice málo gólů, bylo strašně těžké se do nich dostat. Sám jsem to viděl, když jsem přišel na hřiště. Věřím, že doma budeme schopnější vytvořit si víc šancí. Musíme ukázat větší kvalitu vepředu a možná i větší moment překvapení,“ uvedl Barák pro italské novináře. Na jeho slova upozornil web Sport.cz.

Může Viktorka favorizovaný tým zaskočit ještě jednou? Na jedné straně fanoušci cítí, že postup přes Fiorentinu by byl malým fotbalovým zázrakem. Na straně druhé je ale nutné zopakovat, že Italové v Plzni nepředvedli opravdu vůbec nic. Vsadit se dá na jedno, Koubek za týden nebude hrát na krásu, bude hrát o postup do semifinále evropského poháru.

Tomáš Řepka promluvil o filmu Hříšník:

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný