28. února 2024 12:35

Apple naprosto drtivě dominuje trhu s mobily. Potvrdila to nová statistika

Dominantní nástup čínských značek se nekoná. Čelo žebříčku světového prodeje telefonů zcela ovládla společnost z Kalifornie.

Nedlouho poté, co jsme se dozvěděli, že Apple loni po dlouhých třinácti letech vystřídal Samsung na čele světového žebříčku výrobců s nejvyšším počtem prodaných telefonů, dorazil další důkaz o dominanci giganta z kalifornského Cupertina.

Čtěte také: Jeden kabel vládne všem. Kabinet schválil sjednocení nabíječek, budou se používat USB-C

Z deseti světově nejprodávanějších mobilů roku 2023 je totiž sedm iPhonů poskládaných za sebou od prvního místa. Až za nimi je pak trojice Samsungů, nejde přitom o vlajkové modely, ale o nižší střední třídu Galaxy A14 a A04 s obecně menší marží. Naopak u Applu se do žebříčku stihly propracovat i loňské novinky z řady 15, které se přitom prodávaly jen od podzimu.

Zpráva analytické společnosti Counterpoint dále uvádí, že zatímco většině výrobců prodeje klesaly, Applu se dařilo je držet i díky rostoucím prodejům v Indii, Africe a na Blízkém východě, kde se prodával hlavně starší iPhone 13, což ho posunulo na čtvrté místo žebříčku.

Autoři zprávy předpokládají, že v příštím roce bude první desítka patřit už pouze telefonům s podporou 5G a mohla by se do ní dostat také jedna z čínských značek. Žádné zásadní změny se však neočekávají i vzhledem ke skvělým číslům aktuální generace iPhonů. Ta přinesla třeba standardizovaný USB-C port, odolné titanové tělo nebo jako první na trhu čip s 3nm architekturou a podporou ray-tracingu.

Zdroj: GSM Arena, 9to5Mac

Mohli jste minout: Šílený výkon, skvělá výdrž, ale žádné překvapení. Podívejte se na nové MacBooky od Applu

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný