9. února 2024 11:40

Ano, Simpsonovi předpověděli i nové superbrýle od Applu. Podívejte se na zábavné srovnání

Opět se potvrzuje, že kdo chce nahlédnout do budoucnosti, měl by zaměřit zrak na Springfield.

Kdo je více vizionářský? Apple s novými brýlemi neskromně pojmenovanými Vision Pro, nebo Simpsonovi se schopností předvídat události, kulturní změny i fenomény? Zatímco na potvrzení všeobecného úspěchu přelomového headsetu si ještě budeme muset několik let a počkat, animovaný seriál opět potvrdil svou pověst.

V osm let staré epizodě s českým názvem Virtuální rodina (Friends and Family, S28,E2) je totiž ukázáno, jak obyvatelé Springfieldu propadnou virtuální mánii v brýlích, které nápadně připomínají právě zmíněný produkt značky Apple jen k ovládání potřebujete mít nasazené ještě speciální rukavice. V případě Vision Pro se pohyby a gesta rukou přenáší pomocí série kamer a senzorů umístěných přímo v brýlích.

„Pokaždé, když se objeví další bláznivá a za vlasy přitažená předpověď z tohohle seriálu, ukáže se nakonec jako přesná,“ píše jeden z komentářů na sociální síti X. Jiný si všímá, jak pozoruhodně jsou vystiženy konkrétní situace a aktivity provozované v brýlích nebo bizarní vzhled lidí používajících je na veřejnosti.

První generace headsetu pro smíšenou realitu Vision Pro se prodává pouze v USA za cenu 3499 dolarů, což by při hrubém přepočítání a zahrnutí daně dělalo něco přes 100 tisíc korun. Přes vysoké pořizovací náklady se v prvních deseti dnech prodalo 200 tisíc kusů a v amerických městech začali být vidět první uživatelé provozující aktivity, které v nich rozhodně nepatří k nejbezpečnějším.

Čtěte také: Uživatelé brýlí Applu baví ulice. Lidé s nimi mávají rukama, řídí auto i posilují

Technicky totiž nejde o brýle, ale headset, kde se okolní realita přenáší k očím skrze kamery a dvojici displejů. Obraz má sice výtečné rozlišení a díky použití speciálního čipu R1 taky minimální zpoždění (v headsetu tak lze hrát například i míčové hry náročné na postřeh a reakce), stále však platí, že brýle mají užší zorné pole, nižší dynamický kontrast a značnou ztrátu detailů při pohybu či zhoršených světelných podmínkách, což je přirozená vlastnost všech kamer. Jezdit v nich třeba na kole či na bruslích v městském provozu tak skutečně není dobrý nápad.

Zdroj: Unilad, New York Post

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný