17. ledna 2024 10:29

Mobilní revoluce: Samsungy už nejsou nejprodávanější, předstihl je věčný rival

Dlouholetý král v prodeji mobilů loni opustil trůn. Místo překvapivě přepustil největšímu rivalovi.

V uplynulých třinácti letech se stalo pravidlem, že Samsung vždy vévodil statistice v počtu prodaných mobilních telefonů. Jenže za minulý rok už to není pravda. Podle údajů analytické společnosti IDC v roce 2023 dodal Apple na trh 234,6 milionů iPhonů (3,7% meziroční růst), zatímco Samsung 226,6 milionů mobilů (13,6% pokles). Samsung má přitom v této disciplíně přirozenou výhodu, jelikož jeho nabídka zahrnuje daleko více levnějších modelů.

Apple zaznamenal tradičně výtečný čtvrtý kvartál, kdy začal prodávat novou modelovou řadu iPhone 15 a platilo, že na okamžité uspokojení poptávky ani nestačily jeho výrobní kapacity. Samsung si v předchozích letech během roku vždy vybudoval náskok, který mu přes mohutný finiš Applu stačil, loni však byl na pásce první Apple. Třetí místo bere Xiaomi následované OPPO a u nás relativně neznámým výrobcem budgetových mobilů Transsion (značky Itel, Tecno nebo Infinix).

Nepotvrdily se předpovědi, že Apple po smrti zakladatele Stevea Jobse začne stagnovat. Naopak pod vedením Tima Cooka vytrvale roste a rozšiřuje svůj ekosystém o nové produkty i služby. Před třinácti lety, kdy se dostal Samsung do čela v prodeji mobilů a vystřídal tam Nokii, třeba nebyl Apple ani v první pětce a mnozí pochybovali, že iPhone skutečně představuje jeho cestu k úspěchu.

Zdroj: IDC, The Verge

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný