15. října 2023 06:00
Adam Vala

Ve 2. sérii The Last of Us přijdou velké změny. Kterým pěti úpravám se tvůrci nevyhnou?

S blížící se 2. řadou seriálu The Last of Us je jasné, že tvůrce čekají těžká rozhodnutí. Co budou muset oproti hře změnit?

Článek obsahuje spoilery ze hry The Last of Part II

Ačkoliv se seriál The Last of Us nyní těší přezdívce jedné z nejvěrnějších herních adaptací vůbec, plánovaná druhá řada, jež bude vycházet z oceňovaného pokračování The Last of Us Part II, to nebude mít zdánlivě tak jednoduché. Koneckonců i v té první byli nuceni tvůrci Craig Mazin a Neil Druckmann přikročit hned k několika změnám, které s převodem do televizní podoby nevyhnutelně musely přijít. Ať už to bylo méně nakažených kvůli rozpočtu, více prostoru pro vedlejší postavy jako Bill a Frank a umocnění některých dějových linek nebo třeba představení úplně nových postav typu Kathleen – šéfky odboje v jednom z měst, tak aby se seriál nedržel pouze Joela a Ellie a jejich perspektivy.

Tato kreativní rozhodnutí se ale nakonec ukázala celkem šťastná, jelikož byl seriál velkým hitem nejen u diváků, ale také u kritiků, a momentálně je na cestě k velké nadílce různorodých ocenění z prestižních cen Emmy. Každopádně jak už padlo výše, druhá hra je zcela jiný oříšek – nelineární vyprávění, rozmáchlejší svět, více postav, kontroverzní zvraty, komplexnější duch. Tvůrci se tak již párkrát nechali slyšet, že k změnám určitě dojde – jak velkým? To vědí v tuto chvíli asi pouze oni, níže jsme ale vybrali pět nejpravděpodobnějších věcí, které se nejspíš budou muset odehrát maličko jinak.

5. Ellie bude brutálnější

Jestli se v něčem seriál rozhodně nedržel zkrátka, pak to byla úroveň brutality, kterou jednotlivé postavy využívají, aby v nelítostném světě přežili. V tomhle směru je druhá hra samozřejmě ještě daleko drsnější a kdo se obzvlášť vyřádí, je dospělejší Ellie. Klidně bychom si tak tipli, že tvůrci seriálu nechají Bellu vykonávat ty nejděsivější věci na obrazovce mnohem častěji a mnohem déle, aby divákům jasně přetlumočili, že v tomhle příběhu žádní hrdinové nejsou.

4. Změny perspektivy

Velkou součástí druhé hry je fakt, že vám během tří dnů v Seattlu nabídne nejprve pohled Ellie, jen aby následně přepnula k Abby, kterou tak má hráč po čas hraní lepší šanci pochopit. To by ale v seriálu moc dobře nefungovalo, čili je zřejmé, že tvůrci budou muset prolínat linky Abby a Ellie současně. Což je fajn, protože tak děj bude dynamičtější a příběh by mohl díky tomu lépe gradovat.

3. Flashbacky se protáhnou

Flashbackové epizody Billa a Franka a Ellie a Riley patřily v první sérii k těm nejchválenějším, je tak docela logické, že tvůrci tento formát zopakují i v pokračování, kde se tentokrát budou vracet zpátky v čase k Joelovi a Ellie. Což je rozhodně dobrý nápad, protože to zaprvé dá více času na obrazovce Pedru Pascalovi a zadruhé to může mít krásný emocionální náboj pro dění v navazujících epizodách.

2. Menší houfy nakažených

Jedna z největších kritik první série zněla, že se v seriálu neukázalo dost nakažených. Tvůrci na to již stačili reagovat s tím, že to rozhodně hodlají adresovat ve druhé řadě. Chtít můžou, a nejspíš se opravdu i dočkáme více nakažených, přesto by ale fandové druhé hry měli počítat s tím, že se v seriálu pravděpodobně nedočkáme tak velkých hord nakažených, jako byly ve hře. Důvody jsou očividné – natočení takových scén by totiž bylo buď příliš nepraktické, nebo příliš drahé, s největší pravděpodobností ale obojí. Počítejte tak s daleko menšími skupinkami, kterých ale napříč dalšími deseti epizodami klidně může být o něco víc.

1. Smrt Joela bude víc zdrcující

Jedna věc je, když umřou pixely ve hře, úplně jiná, když sledujete umírat opravdového člověka – byť je to samozřejmě jen jako. Nemá smysl si hrát na spoilery (nahoře ostatně bylo varování), druhá hra už je pár let venku, takže fakt, že Joel hned zkraje příběhu zemře, nemůže být pro nikoho v tuto chvíli šokem. Co ale šokovat rozhodně bude – kromě jiného – bude sledovat na obrazovce vynikajícího Pedro Pascala v kůži Joela, kterak prožívá své poslední momenty na světě s vědomím toho všeho, co nestihl, co pokazil, co zničil, a hlavně co po sobě zanechal v podobě Ellie. Smrt tohohle Joela bude zkrátka zničující.

Zdroj: Screen Rant, Game Rant

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný