26. srpna 2023 06:00

Znáte sériového vraha, který inspiroval nejslavnější řezníky z filmových klasik?

Trailer dokumentárního seriálu Psycho: The Lost Tapes of Ed Gein

Jeden z nejvíce děsivých a bizarních sériových vrahů v dějinách se vrátí na obrazovky.

Pokud ještě neznáte jeho příběh, jistě jste alespoň viděli jeden z filmů, které inspiroval. Jmenoval se Ed Gein a byly podle něho vytvořeny postavy z trojice hororových klasik – Norman Bates ze snímku Psycho, Leatherface z Texaského masakru motorovou pilou a Buffalo Bill z Mlčení jehňátek. Skutečný rozměr jeho děsivé zvrácenosti nebyl kvůli neúplným důkazům nikdy objasněn. Co víme, však bohatě stačí...

Dalším dílem do skládačky o muži přezdívaném Řezník z Plainfieldu má nyní přispět nový dokumentární seriál Psycho: The Lost Tapes of Ed Gein. „Dlouhá léta se filmaři, novináři a vědci snažili proniknout do mysli a motivů tohoto proslulého vraha. Díky novým odhalením a dosud neslyšeným archivním nahrávkám rozhovorů se diváci přenesou do amerického zapadákova 50. let minulého století a ponoří se do Geinovy zvrácené mysli,“ slibují tvůrci.

„Moc jsem nad tím nepřemýšlel,“ slyšíme Geina odpovídat v traileru, který shrnuje známá fakta, ale láká právě na dosud nezveřejněný rozhovor s mužem, jemuž dokázali pouze dvě vraždy, ale na svědomí jich měl pravděpodobně násobně více. Je považován za kanibala a nekrofila, ačkoli tyto praktiky nikdy nepřiznal.

Krutovláda matky a rodina odsouzená k zániku

Život Eda Geina byl od jeho narození (1906) až do zatčení (1957) spojený s farmou ve vesnici Plainfield ve Wisconsinu. Otec alkoholik se brzy upil k smrti, matka Augusta byla panovačnou a násilnou náboženskou fanatičkou, která Eda i jeho o pět let staršího bratra Henryho tvrdě trestala za sebemenší hřích, zakazovala jim jakýkoli styk se ženami a neustále jim připomínala, že z nich budou stejné trosky jako jejich otec.

Ed matku přesto zbožňoval, v jeho očích byla světicí a žárlil na kohokoli, kdo si uměl získat její pozornost. Platilo to i pro bratra Henryho, který se jí naopak vzpíral. Nebylo to však na dlouho, jelikož po požáru na farmě roku 1944 byl Henry nalezen mrtvý. Nebyl ohořelý a na hlavě měl modřiny, vyšetřující policisté přesto jako příčinu smrti stanovili udušení. Ed měl matku konečně pro sebe, jenže krátce poté prodělala paralyzující mrtvici a za rok zemřela.

Vykradač hrobů a vrah

Ed zůstal na farmě sám, ale místo její údržby si raději četl o koncentračních táborech, sodomii a anatomii. Deset let pak vykrádal hroby, mrtvoly stahoval z kůže, vyráběl si z nich obleky, nábytek nebo domovní dekorace či nástroje. Postupně ho to přestalo uspokojovat a zatoužil po opravdu čerstvých tělech.

Dokázány mu byly dvě vraždy starších žen – Mary Mogan a Bernice Worden. Obě zblízka zastřelil a odvezl svým sedanem řady 1949 Ford na svůj statek. Je spojován taky se smrtí dalších čtyř žen, které se v té době ztratily ve Wisconsinu. Šokující výjevy, které objevili policisté při prohledávání jeho statku, však ukazují na potenciálně větší počet obětí.

Geinův statek hrůzy

Na jeho osamělou farmu vzdálenou 11 kilometrů od Plainfieldu dorazili policisté, aby se přeptali na podivné okolnosti zmizení již zmíněné Bernice Worden. Gein je odmítl pustit do domu, kde prý nebyla zavedena elektřina. Šerif s pomocníky tedy vykopli dveře a vyvalila se nedýchatelná atmosféra.

Při zkoumání baterkou pak narazili na rozřezané tělo visící z trámu hlavou dolů, devět masek smrti vyrobených z lidské kůže, visící lidské hlavy, šatníky plné lidských „obleků“, výzdobu z kostí, čerstvé lidské srdce na pánvi nebo lednici plnou orgánů. Vše získáno z nejméně 15 ženských těl, které Gein podle vlastních slov nenáviděl, protože se podobaly jeho matce.

Součást popkultury

O svých činech Gein vždy mluvil s klidem a někdy i humorem, nevědom si obludnosti svého chování. Během procesu mu diagnostikovali schizofrenii a byl prohlášen nezpůsobilým řádného soudu. Zbytek života strávil v nápravných zařízeních s maximální ostrahou. Zemřel na rakovinu v roce 1984 ve věku 77 let v Mendota Mental Health Institute v Madisonu.

Z jeho statku se stala turistická atrakce a věci z něj byly rozprodány v dražbách. Do popkultury vstoupil poprvé výrazně v roce 1959 v hororovém románu Roberta Blocha s názvem Psycho, kde se vražedný schizofrenik Norman Bates projektuje do mysli své mrtvé matky. O rok později ho slavným způsobem adaptoval Alfred Hitchcock.

Novinkový dokumentární seriál si název slavného filmového hororu nebere náhodou. „Zkoumáme podrobně nejen život jednoho z nejznámějších sériových vrahů naší doby, ale také to, jaký dopad měly jeho zločiny na oběti i celou naši kulturu,“ slibují tvůrci.

Seriál má zámořskou online premiéru už 17. září 2023. Zda a případně kdy bude k dispozici oficiálně i českých divákům, však nebylo zveřejněno.

Zdroj: TV Insider, Crime Library

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný