14. srpna 2023 17:50

Nová hororová pecka nenápadně dobývá svět

Nová pecka studia A24 se jevila jako veskrze nenápadný nízkorozpočtový horor, nicméně většina úspěšných hororových sérií začínala nenápadnými nízkorozpočtovými kusy. Svěží přístup k žánrovému uchopení přináší jeho tvůrcům nejen skvělé tržby, ale také plánované pokračování a ještě něco navíc.

Debutující filmaři bratři Danny a Michael Philippouovi se původně inspirovali krátkometrážním snímkem Daleyho Pearsona (Team Thor, The Strange Chores), v němž teenageři používají posedlost démonem jako novou drogu. Jejich režijní debut, australský horor Mluv se mnou, je o partě teenagerů, kteří si své večírky okořeňují pomocí podivnými symboly pokryté useknuté ruky neznámého původu, umožňující kontakt se záhrobím. Jakmile se však hlavní hrdinka Mia nechá komunikací s astrálním světem strhnout nad rámec dohodnutých pravidel, začnou se dít dost děsivé věci.

Jaký přístup, takové tržby

Film přitom není klasickou vyvražďovačkou, spíš psychologickým hororem o osobní odpovědnosti a alegorií na příběhy o destruktivním životním stylu mladistvých. Zároveň dost působivě přistupuje k zobrazení nadpřirozených sil, u nichž v surrealistických scénách docela schopně balancuje mezi mysteriózním přístupem a transparentností. Snad i to přispělo k tomu, že film, jenž stál 4,5 milionů, i za třetí víkend promítání nasbíral na domácím trhu přes 5 milionů dolarů a jeho úspěšné tažení kiny pokračuje.

K tomu přispívá také fakt, že filmoví kritici pějí na malý horor chválu, kudy chodí, přičemž vyzdvihují především obsazení, řemeslnou i scenáristickou zručnost i výpovědní hodnotu, a Mluv se mnou označují za skvělý příspěvek nové generace hororů. Originalitu a obsazení vychvalují i diváci, jimž zároveň imponuje i nepředvídatelnost a svižnost příběhu.

Mluv dál

Studio cílí na konečný výdělek 45 až 50 milionů dolarů a vzhledem k tomu, že už Mluv se mnou na světovém trhu nasbíralo celkem 35 milionů, to není nereálné. Pozitivní recenze i nadšené ohlasy diváků dělají filmu dobrou službu a je docela dobře možné, že se stane nejúspěšnějším hororem studia A24. Tím je dosud rodinný horor Ariho Astera Děsivé dědictví, přičemž na druhém místě je také jeho Slunovrat a na třetím Čarodějnice Roberta Eggerse.

O tom, jak moc je Mluv se mnou úspěšné, vypovídá i fakt, že už v A24 schválili práce na pokračování, prozatím neoficiálně nazývaném Talk 2 Me. Aby toho nebylo málo, bratři Philippouovi se nechali slyšet, že už mají natočený prequel ve stylu found footage. Jeho hlavní postavou by měl být Duckett, mladík, který nám zhoubný vliv okultní ruky představí v úvodu Mluv se mnou.

Zdroj: Screen RantRotten TomatoesHollywood Reporter

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný