26. června 2023 13:40

5 nejlepších hororových sci-fi, které vás pořádně vyděsí

Na které hororové sci-fi se dá koukat pořád dokola a vždycky budou super?

Jsou filmy, které vás vyděsí jenom prvním nakoukáním, ale podruhé je magie ta tam. To však není případ těch nejlepších hororových sci-fi, které vlivem různých elementů dovedou děsit i diváky navzdory tomu, že přesně znají jejich příběh!

Černočerná tma

Tahle nezávislá věc sice začínala jakožto film o přežívání party nešťastníků na planetě plné lidožravých monster, ale jen tak mimoděk nastartovala sérii motající se kolem své nejlepší postavy – strašidelně cool psance Riddicka. Mezi všemi možnými sequely (počítáme-li sem i herní a anime příběhy) je však originál stále nejpůsobivější dílko.

Mlha

Každý správný horor pracuje se strachem z neviditelného – a Mlha tento koncept dotáhla prakticky k dokonalosti. Jako by nebylo dost děsivé, že se malé americké městečko ponoří do tajemné mlhy plné monster, přeživší (reprezentující různé části americké společnosti) navíc musí přežívat opuštěni a odstřiženi v nákupním centru. Povinnost pro každého milovníka dlouhých nákupních front!

Moucha

Splněná přání jsou noční můry – i takový by mohl být podtitul legendární hororové Mouchy, v níž talentovaný vědátor vytříská z teleportačního experimentu něco trochu jiného než Nobelovku. Dodnes hrůzné masky a příběh, který bude relevantní i za 100 let, dělají z tohohle Cronenbergova filmu nestárnoucí klasiku.

Věc

Ačkoliv se maskám ve Věci dnes můžete smát, jen málokdo se u tohoto antarktického hororu popadá za břicho. Strach tu totiž tentokrát není vykován z potvor, ale z možnosti, že kdokoliv – i váš nejlepší kámoš – může být ve skutečnosti mimozemská potvora. Sledování na odlehlých horských chatách doporučuje pět z pěti paranoidních strašpytlů!

Vetřelec

Vzhledem k tomu, jak proměnlivou kvalitu má série Vetřelec po svém druhém díle, nezbývá než se v závěru vrátit ke klasice. První Vetřelec má opojnou atmosféru, nabízí ansámbl „hrdinů“, který zná snad každý ze svého pracoviště, a navrch se svým titulním monstrem zachází dostatečně minimalisticky, aby děsil i protřelé znalce žánru. Tuhle lahůdku už asi nikdy nic nepřekoná!

Zdroj: Autorský text

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný