23. února 2024 17:05

7 seriálů pro fanoušky Hvězdné brány: Tyhle výborné sci-fi si nenechte ujít!

Hvězdná brána patří k nejoblíbenějším vědeckofantastickým franšízám, kombinujícím poetiku military sci-fi, space opery a konspiračních teorií o starověkých astronautech. Těžko se k tak významnému dílu hledá alternativa, přesto se můžete podívat na 7 jiných seriálů, které dobrodružství sympatického týmu zastoupí.

Star Trek

Hvězdná brána je především o objevování nových světů, což často slouží jako záminka k politickému či sociálnímu komentáři. V tomto duchu je Hvězdná brána nástupcem seriálu, bez něhož by pravděpodobně nevznikla, nebo by aspoň vypadala dost jinak. Klasický Star Trek se nikdy nebránil filosofickému podtextu, který šel ruku v ruce s dobrodružnými motivy, a zásadně pomohl ukotvit pravidla space oper.

Z těch těží i dobrodružství týmu SG-1 – důraz na týmovou spolupráci, pohánění zápletky skrze konfliktní nastavení hrdinů a cizí planety, jež jsou pro lidi nejen bez problémů obyvatelné, ale dokonce osídlené anglicky mluvícími lidmi, ale také zodpovědná služba jisté instituci. Spousta epizod se navíc točí kolem setkání s entitou, která sama sebe považuje za boha. Zkrátka, cokoli se vám na příhodách tajného projektu amerického letectva líbí, to najdete i u dobrodružství posádky lodi Hvězdné flotily.

Čtěte také: Star Trek po česku: V Běrunicích stojí můstek vesmírné lodi. Objevte USS Masaryk

The Orville

Sebeironický humor Hvězdné brány je nedílnou součástí jejího kouzla. Stejnou devízu má tahle parádní pocta Star Treku od Setha MacFarlanea. Komediální seriál, v němž ale není nouze o dramatické momenty, vysílá skupinu sympaťáků na různé vesmírné mise, které plní ve třech povedených sériích.

Terra Nova

Svět v daleké budoucnosti už není obyvatelný, a tak lidstvo přistoupí k jedinému logickému kroku – projít časoprostorovým portálem a osídlit pravěkou Zemi. Kolonisté se však brzy budou muset popasovat s novými hrozbami. Dinosauři navíc nebudou jediní, na koho si hrdinové potřebují dát pozor.

Vetřelci dávnověku

Hvězdná brána vychází primárně z teorií Ericha von Dänikena o starověkých astronautech, mimozemšťanech, kteří zásadně ovlivnili technologický rozvoj lidstva a vtiskli svou přítomnost do mýtů, jež známe dodnes. Seriál Vetřelci dávnověku se právě takovými teoriemi zabývá a využívá je jako určitou mřížku, přes níž nahlíží na staré mýty, náboženství či starobylé stavby. Zároveň reflektuje případy pozorování UFO, a i když s názory tvůrců nemusíte souhlasit, funguje dokument jako zajímavý sci-fi seriál sám o sobě.

Torchwood

Polovojenská jednotka chránící svět před mimozemskou hrozbou, to není jen tým SG-1. Spin-off slovutné pecky Pán času vypráví o organizaci, již založila královna Viktorie po ošklivé příhodě, v níž hrdinný Doktor figuroval. Seriál Torchwood vznikl jako určitá antiteze Pána času – nenajdeme v něm mezihvězdné cestování, každá epizoda je prodchnuta deziluzí a pesimismem a jeho protagonisté mají do ideálních hrdinů daleko. Se svou špinavou poetikou a smutnými hrdiny působí Torchwood vedle Hvězdné brány jako Špína Baltimoru vedle Kriminálky Las Vegas. Málokdy to v seriálu končí dobře, stále je ale ve hře týmová práce hrdinů, kteří se snaží udělat správnou věc, byť jim to moc často nejde.

Battlestar Galactica

Remake seriálu z konce sedmdesátých let pojednává o útěku jedné civilizace napříč vesmírem. V čele skupiny vesmírných lodí stojí bitevník Galactica, který chrání kolonii před zlými roboty Cylony. Seriál nabízí nejen fascinující vývoj postav, ale také všudypřítomnou disputaci ohledně otázek bytí, vědomí a života obecně. Kromě filozofického a relativně esoterického podtextu a všudypřítomné náboženské symboliky seriál vrcholí zvratem, který potěší všechny příznivce Vetřelců dávnověku.

Farscape

Ben Browder si coby plukovník Mitchell příliš zastánců ve fandomu Hvězdné brány nezískal, náhradníci hlavních hrdinů to ale mají koneckonců těžké. Mnohem větší oblibě se těšil jako astronaut John Crichton, jenž se přenese do vzdálené části vesmíru a stane se součástí skupiny vesmírných vyvrhelů. Seriál charakterizuje brutální nadsázka a záliba v převracení žánrových klišé a pestrá sestava různorodých hrdinů tvořící sympatickou posádku. Čili vše, co si fanoušek dobrých sci-fi seriálů může přát.

Zdroj: Autorský text

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný