23. srpna 2023 13:00

Musíte vidět nové Star Wars? Dnes je premiéra, první recenze vysvětlují vše potřebné

Měli byste se vydat zpátky do předaleké galaxie, anebo si nové Star Wars vaši pozornost nezaslouží?

Nový osmidílný Star Wars seriál o bývalé rytířce Jedi zdobí silný výkon Rosario Dawson v hlavní roli a solidní příběh, který spojuje nové i staré prvky Star Wars. Jde o povedené dílo, které však nepřekonává svého animovaného předchůdce, z něhož postava Ahsoky vychází.

Prověření tvůrci Dave Filoni (SW Povstalci, SW Vadná várka, SW Odboj) a Jon Favreau (The Mandalorian) podle všeho nezklamali. Server Rotten Tomatoes zaznamenal krásných 93% pozitivních recenzí s průměrným ratingem 7,5/10. Diváci, kteří mohli vidět pouze otevírací dvojici dílů, byli pozitivní v 92 % a udělili průměrné hodnocení 4,6/5.

O něco hůře zabodovala Ahsoka na Metacritic se skóre 69/100. Pro srovnání – animovaný seriál Star Wars Povstalci, na který hraná novinka v podstatě navazuje, tam nasbíral skóre 78. Z poslední doby pak můžeme přidat ještě Andora (74) nebo hůře přijatou odbočku Mandaloriana s názvem Boba Fett: Zákon podsvětí (59).

„Stejně jako Mandalorian se Ahsoka nebojí soustředit na jediný osud a dobrodružství, což umožňuje divákům vychutnat si seriál s mnoha perfektními detaily,“ píše prestižní magazín Variety. Novinka podle něj může být pro fanoušky skutečně povznášejícím zážitkem. V Ahsoce se to prý jen hemží světelnými meči, bitvami a kosmickými křižníky, ale nezapomíná ani na postavy. Možnost zjistit více o příběhu jedné z nejvíce ikonických postav Star Wars v tak dotažené podobě tak lze jen těžko odmítnout.

Podle populárního herního magazínu IGN trpí první díly snahou uvést do děje všechny, kdo neviděli Povstalce. Chválí se atmosféra, perfektní vizuální stránka i hudba, nepanuje však spokojenost s některými vedlejšími hereckými výkony, které působí neživě a prkenně. Ahsoka však prý má značný potenciál prozkoumat více kosmologické a mytologické pozadí Star Wars. „Filoni vždy rád pronikal do podivných zákoutí Star Wars a Ahsoka slibuje, že se zaměří i na starověké civilizace a čarodějky z Dathomiru,“ popisuje IGN.

Znát dobře Povstalce je jistě výhodou, ale rozhodně to není nutností. „Přestože je Ahsoka součástí kánonu, který znají jen ti nejoddanější fanoušci Star Wars, odvádí dobrou práci i při budování světa, aby nováčkům přiblížila děj a nebrzdila přitom moc tempo,“ připomíná London Evening Standard.

Kritické recenze jako ta od The Independent na druhé straně vyčítají seriálu jeho umělost a plochost. O co víc chce být velkolepý a jeho postavy drsňácké, o to více jsou pak vidět trhliny jeho televizní produkce – studiová výprava, nevyvážené tempo, šablonovité postavy a nesmyslně zamotané zápletky.

Decider upozorňuje, že seriál není ve svém budování světa tak precizní jako Andor, přesto je pro Star Wars geeky skutečným darem z nebes. Přesvědčivě totiž oživuje mnohé milované charaktery a zajímavým způsobem rozšiřuje lore i pravidla fungování Síly.

První dva z osmi dílů Ahsoky už jsou online. Kromě Rosario Dawson v seriálu hrají i Natasha Liu Bordizzo (Sabine), Wes Chatham (kapitán Enoch), Ray Stevenson (Baylan Skoll), Hayden Christensen (Anakin Skywalker!), Ivanna Sakhno (Shin Hati), Eman Esfandi (Ezra Bridger) nebo Lars Mikkelsen (velkoadmirál Thrawn).

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný