11. ledna 2024 12:50

Tvůrci Hry o trůny si odmítli vzít spoustu peněz do vlastní kapsy za jednoduchou věc

Nabízela se jednoduchá spolupráce s parádním výdělkem, oni se však raději vydali jinou cestou.

David Benioff a B.D. Weiss patří mezi nejžádanější jména v showbyznysu, protože se jim podařilo zvládnout obří projekt seriálové adaptace Hry o trůny a navíc z ní během osmi sezón udělat naprostý hit a společenský fenomén. Není divu, že mělo HBO velký zájem o další spolupráci, jenže oni už nechtěli zůstávat ve fantasy světě Západozemí.

Nakonec jim učaroval jiný knižní bestseller, tentokrát ze světa sci-fi – čínská trilogie Vzpomínka na Zemi. Osmidílnou adaptaci prvního dílu s názvem Problém tří těles uvidíme už od 21. března 2024 a trailery slibují skutečně velkolepou podívanou. Přesto dostali nabídku, aby se podíleli na všech spin-offech Hry o trůny alespoň jako výkonní producenti, a to včetně už skvěle odstartovaného prequelu Rod draka.

Důležitost pozice výkonných producentů se projekt od projektu liší, ale často se používá spíše pro zvýšení prestiže, aby se v titulcích objevila slavná a respektovaná jména. Znamená minimální práci a spíše poradní hlas, ale přitom podíl z budoucích výdělků díla i prodejů vysílacích práv. Dvojici Benioff a Weiss to mohlo přinést snadné peníze, oni však překvapivě odmítli.

„Lidé z HBO byli z dost zmatení. Vzpomínám si, jak nám jejich právník říkal, že to jsou vlastně jen peníze, které nám chtějí zaplatit,“ naznačil Benioff v rozhovoru pro The Hollywood Reporter. „Nemyslím si však, že existuje něco jako peníze zdarma. Pro nás, pokud je na seriálu naše jméno a zároveň se ho neúčastníme a nemáme nad ním kontrolu, by to znamenalo také stres a riziko z toho, jak dopadne. Zda uspěje, zklame nebo to dopadne plichtou. Nestálo nám to za to,“ vysvětlil Weiss, proč nechtěli něčemu dát svoje jméno, přestože by za to dostali královsky zaplaceno.

Nedá se říct, že by si s Problémem tří těles vybrali snadnější cestu. Dostali sice od Netflixu parádní rozpočet (první série údajně vyšla na 200 milionů dolarů), ale měli před sebou knihu, která podobně jako Hra o trůny nabízí rozvětvené zápletky se spoustou postav a nutností hodně vysvětlovat, což se na stránce knihy dělá podstatně lépe než ve filmu či seriálu. Zda se jim to povedlo bez přehnaného zjednodušování, se dozvíme už brzy.

Zdroj: The Hollywood Reporter, The Playlist

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný